Lokalt | Örebro konsthall presenterar Strömningar

Av den 21 april, 2015

Örebro konsthall presenterar Strömningar – improviserad livemusik och film med Mongrel & Rydéen lördagen den 25 april kl. 19 på Örebro konsthall.

Konstnären Stefan Rydéen och den norska jazzgruppen Mongrel turnerar i Norge och Sverige med det unika konst-/musikprojektet Strömningar. Här presenteras ett filmkonstverk av Stefan Rydéen i kombination med komponerad och improviserad musik av Mongrel – samtidigt som rummet används för att skapa konst i ögonblicket och bli en del av det färdiga verket.

Projektet är en fortsättning av ett tidigare samarbete som startade 2013, då Mongrel improviserade sviter live på Stefan Rydéens utställning på Galleri Örsta i Kumla.

Stefan Rydéens videoverk, som har starka influenser från hans måleri, tolkas av Mongrel till kompositioner och improvisationsmusik. Strömningar är ett nyskapande möte mellan musik och konst, ett möte i spänningsfältet mellan olika generationer av kreativa nordiska utövare.

Turnen 19–25 april omfattar Rackstamuseet, Eskilstuna konstmuseum, Motala konsthall m.fl.

Mongrel & Rydéen består av:
Thomas Husmo Litleskare – trumpet
Ayumi Tanaka – Fender Rhodes
Stian Andersen – kontrabas
Tore Flatjord – trummor
Stefan Rydéen – film

Mongrel är från Oslo, och består av några av de mest aktiva och spännande unga musikerna i Norge i dag. De kommer från grupper som KAROKH, Ronja, Holum trio och Dr Kay & His Interstellar Tone Scientists. Gruppen beskriver sin musik som opretentiös jazz och öppen improvisation – med ständigt fokus på intuitivt samspel.

Stefan Rydéen är konstnär från Örebro, målare och skulptör. Genom sitt videoverk tar han med sig sitt måleri in i mötet med Mongrel. Han har under sin långa tid som konstnär haft ett starkt förhållande till improviserad musik som konstform.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

Bild i pressmeddelandet: Kristoffer Eikrem

You must be logged in to post a comment Login