Lokalt | Örebro konsthall öppnar utställningen Den dolda konsten – ett urval ur Örebro kommuns konstsamling

Av den 27 april, 2015

Lördagen den 2 maj öppnar Örebro konsthall utställningen Den dolda konsten – ett urval ur Örebro kommuns konstsamling som pågår till och med söndagen den 7 juni. 

Utställning: Den dolda konsten – ett urval ur Örebro kommuns konstsamling
Pågår från och med 2 maj till och med 7 juni 2015.

Vad döljer sig i Örebro kommuns konstsamling?
Örebro konsthall ansvarar för inköp av konst och förvaltningen av konsten åt Örebro kommun. I samband med att Örebro fyller 750 år så passar vi på att visa upp valda delar ur kommunens konstsamling.

Till skillnad mot den fasta offentliga konsten ute på torg och i parker, är den s.k. lösa konsten deponerad ute i kommunens verksamheter och därmed ”dold” för allmänheten i stort. I den här utställningen lyfter vi fram ett 80-tal konstskatter av de nästan 8 000 lösa konstverk som finns i samlingen.

Utställningen bjuder på ett representativt urval av den konst som förvärvats till samlingen de senaste 100 åren. Det blir en blandning av nytt och gammalt, känt och okänt, stort och smått. Målningar, teckningar, skulpturer och andra objekt kommer att fylla konsthallen i en generös hängning.

På vernissagedagen den 2 maj håller vi öppet hus och bjuder in intresserade att träffa konsthallens personal, titta in i verksamheten och besöka konstlagret!

Utställningens program:

Vernissage och Öppet hus: 2 maj kl. 12.00–16.00.
Utställningen invigs kl. 13 av Eva Eriksson (S), 1:e vice ordförande i Kulturnämnden.
Träffa konsthallens personal, titta in i verksamheten och besök konstlagret!

Liten konstrunda: 6 maj kl. 15.00–16.00. Guidad visning av den offentliga konsten i Örebro city.

Öppen visning: 13 maj kl 18.00–19.00. Guidad visning av utställningen.

Sammanhanget spelar roll: 21 maj kl. 18.00–19.30.

Föreläsning av Peter Ekström, konstnär och rektor för Örebro Konstskola.

Spelar plats och sammanhang någon roll för upplevelsen av ett konstverk? Vad händer med ett konstverk när det visas i olika miljöer som i vita utställningshallen, på kontoret eller i skolmatsalen?

Barnvagnsvisning: Fredag 22 maj och 5 juni, kl. 10.00–11.30. En visning för både barn och vuxna av utställningen. Efteråt blir det fika och skapande i ateljén.

Familjelördag: Lördag 23 maj kl. 13.00–15.00. Barn och vuxna varmt välkomna till vår ateljé för att skapa tillsammans. Vi utgår från utställningen och vår konstpedagog dukar fram material.

15 min. konst
Kort om tid? Vi ger en introduktion till utställningen under lunchtid, torsdagar kl. 12.15–12.30.

Lilla Å-promenaden på cykel: 31 maj kl. 14.00–16.00.
Konstnären och upphovsmannen till Lilla Å-promenaden Stefan Rydéen ger en guidad cykeltur längs det spännande promenad- och cykelstråket som samtidigt är en konstrunda. 

Samling: vid bron över till Biltema, Eurostop (brofästet mot stan, efter Osmundgatans slut).

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login