Lokalt | Örebro kommun uppmanar – tvätta bilen rätt

Av den 19 april, 2016

Helgen den 23–24 april är det dags för den nationella Stora Biltvättarhelgen. Genom att tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller en ”gör-det-själv-hall” istället för hemma på gatan eller garageuppfarten bidrar man till att minska utsläppen av tungmetaller, bilvårdsmedel och olja i Svartån och Hjälmaren.

Örebro kommun uppmanar örebroarna att tvätta bilen rätt och vara med och tävla om ett presentkort på en Svanenmärkt biltvätt. Genom att ta ett foto som visar när man tvättar bilen på ett miljösmart sätt och tagga med #tvättabilenrätt på Instagram deltar man i tävlingen. Vinnarna presenteras på Örebro kommuns Instagramkonto vecka 18. Det går också att mejla tävlingsbidraget till kundservice.va@orebro.se.

Idag rullar nästan 4,7 miljoner personbilar på våra vägar och totalt fultvättar svenskarna ungefär 20 miljoner gånger varje år. När vi tvättar bilen på gatan rinner smutsvattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen. Drygt 9 av 10 anser det vara viktigt att agera miljövänligt i sin vardag och 86 procent kan även tänka sig att betala för att skona miljön när de tvättar bilen. Ändå anges priset som en av de viktigaste anledningarna till varför de tvättar bilen hemma på gatan.

Kunskapen om vilken stor miljönytta en modern biltvätt ger måste bli större. Jag är övertygad om att när du förstår hur mycket miljögifter din biltvätt på gatan innehåller och hur det påverkar vattnet där ni badar och fiskarna ni fångar så blir det självklart att inte fultvätta. Låt det bli vårens diskussion med grannarna, hur ni tillsammans tar hand om era närliggande vattendrag genom att alltid välja biltvätten, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

Lokalt
Örebroguiden

Foto: Scandinav Bildbyrå

You must be logged in to post a comment Login