Lokalt | Örebro kammarkör uppträder i både Magdeburg och Bayreuth i sommar

Av den 29 juni, 2015

Örebro kammarkör, som framförde Larry Nickels ”Requiem for Peace” i samband med verkets Europapremiär i november, har inbjudits att framföra körverket i Tyskland i sommar – dels under European Choir Games i Magdeburg i juli, dels under den internationella ungdomskörfestivalen i Bayreuth i augusti.

Två prestigeuppdrag, säger dirigent Fred Sjöberg.

Europapremiären med Örebro kammarkör i Västerås konserthus den 15 november och i S:t Nicolai kyrka den 16 november, gav gensvar. Den 5 juli åker Örebro kammarkör till körtävlingen European Choir Games i Magdeburg för att framföra flera satser ur ”Requiem for Peace” i samband med en av festivalens absoluta höjdpunkter:

Det handlar om en stor fredskonsert den 7 juli som heter ”Power of the dream” och den kommer att vara i Magdeburgs stora katedral som tar 1 100 åhörare, säger Fred Sjöberg.

European Choir Games är den största körtävlingen i Europa. Över 100 körer deltar.

Örebro kammarkör kommer att sjunga ”Requiem for Peace” vid Tysklandspremiären av verket, 70 år efter andra världskrigets slut. Det är en helt fantastisk uppgift. Vi är väldigt hedrade över detta och den kanadensiske kompositören Larry Nickel kommer också att vara med på plats.

Bayreuth i augusti
Redan i augusti är det dags igen. Då åker kören till Bayreuth i Tyskland för att medverka i Das Festival junger Künstler Bayreuth, en internationell festival för unga körsångare som funnits i Bayreuth i över 50 år. Här får unga, lovande musiker från hela världen möjlighet att studera för internationella toppedagoger och samtidigt ge offentliga konserter.

Fred Sjöberg är huvuddirigent för kördelen av festivalen.

”Requiem for Peace” kommer att ingå som en workshop i Bayreuth, där Örebro kammarkör medverkar. Hela verket kommer att framföras vid fyra tillfällen under festivalen med bl.a. Örebro kammarkör. Övriga körer kommer från Kanada, Turkiet, Grekland och Tyskland.

”Requiem for Peace” i Örebro i september
Att sjunga ”Requiem for Peace”, som hade urpremiär i Kanada 2005, är inte ”bara”, betonar Fred Sjöberg. Verket består av 16 satser och kören sjunger på 13 olika språk, däribland kinesiska, farsi och japanska.

Det är skrivet som en internationell vädjan om förlåtelse och försoning, för att hedra alla de civila offer som drabbats av krigets fasor.

De örebroare som missade Europapremiären i S:t Nicolai kyrka förra året, får en ny chans under den stora körhelgen ”Musikfest 750” 11–13 september, som är ett arrangemang inom ramen för Örebros 750-årsjubileum.

Då händer massor, det blir gatuorgelmaraton, workshops för körsångare och konserter – och en av dem är just ”Requiem for Peace” med Örebro kammarkör, lördagen den 12 september kl. 17.00 i S:t Nicolai kyrka.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login