Lokalt | Örebro kammarkör bjuder på sopransolist, trumpet, harpa – och en världspremiär

Av den 29 november, 2015

Två gästsolister – och världspremiär på Larry Nickels ”Break Forth, O Beautiful Light”, som han dedikerat till Örebro kammarkör.

Örebro firar 750 år, så vi satsar extra på julen 2015. Även i år erbjuder vi hela tre konserter, säger dirigent Fred Sjöberg.

Det brukar vara proppfullt i bänkarna när Örebro kammarkör sjunger in julen i S:t Nicolai kyrka.

 – Sedan ett par år tillbaka har vi därför växlat upp genom att gå från två konserter till tre. Trots detta har vi fullt med folk i kyrkan och fortsatt högt biljettryck, vilket naturligtvis är jätteroligt. Vi längtar själva efter dessa konserter och är glada över att de är så uppskattade. För många örebroare har de blivit en självklar start på julen, säger Fred Sjöberg.

Konsert nummer ett är klockan 18 den 19 december. Dagen därpå blir det två, en klockan 15 och en klockan 18 – och i år bjuder kören på två gästsolister.

 – Den ena gästsolisten är sopranen Margareta Bengtson, känd från The Real Group, som även kommer att spela harpa. Den andre är trumpetaren Anders Hemström från Svenska kammarorkestern.

Klassiskt, förnyelse och en världspremiär

I likhet med tidigare år kommer konserterna att rymma ett blandat program, där både klassisk och ny julrepertoar finns med.

Så ska det vara på Örebro kammarkörs julkonserter. Att höra en kör med Örebro kammarkörs potential framföra de klassiska julsångerna är helt klart något extra, men vi nöjer oss inte med det, utan vill också bjuda vår publik på utveckling och förnyelse. Vi har bl.a. med ett uruppförande av vår körmedlem Stefan Berglund.

I åren märks det i repertoaren att kören varit ute och rest, konstaterar Fred Sjöberg.

Ja, ett sådant exempel är ”Indodana”. När vi medverkade i European Choir Games i Tyskland i somras, hörde vi en sydafrikansk kör sjunga det stycket och flera i kammarkören blev direkt tagna. Nu tar vi med oss den musiken hem till Örebro och Sverige.

– Vi är också stolta över att kunna bjuda på en världspremiär. Larry Nickel, kompositören bakom ”Requiem for Peace” som vi sjöng i samband med dess Europapremiär och även framfört i Tyskland, har specialskrivit ett stycke julmusik åt oss – ”Break Forth, O Beautiful Light”. Det är med stor ödmjukhet vi nu tar oss an detta stycke, där vi gemensamt ber att det vackra, heliga ljuset bryter fram och att mörkret viker undan.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login