Lokalt | Örebro Comedy Club tog ut svängarna med Patrik Larsson och Özz Nûjen

Av den 1 april, 2015

Örebro Comedy Club håller till på Kulturhuset i Örebro, det är Augin Damar som håller i den och jag kan säga att Augin själv är komiker (i alla fall utifrån de små mellanakter han bjuder på när han ska presentera artisterna). Det ska sägas att Kulturhuset, stora salen är en perfekt scen för stand up.

Stand Up är en genre som garanterat får publiken att skratta, det är humor levererad direkt, osminkat från scenen. Stand Up är en, för artisten vill säga, en självutlämnande konstform som om publiken inte är med på noterna fruktansvärt sårbara. Nu hör inte de två artister som uppträdde på Örebro Comedy Club som tur är inte till den skaran, Patrik Larsson och Özz Nûjen är två fullblodsproffs ut till fingerspetsarna, två rävar som vet precis hur ett gott skratt förlänger livet.

Först ut på Örebro Comedy Club scenen var Patrik Larsson som fick 20 minuter:

patrik-larsson-01
Patrick är en stor drivkraft inom den svenska humorbranschen, han ligger bakom grymt många olika program som manusförfattare, vilket märks.

Larsson intar scenen med en märkbar närvaro, han vet precis hur han ska börja, vilka han ska rikta in sig på. Han utstrålar ett lugn som gör att man slappnar, vilket man garanterat inte ska göra när det sätter igång. För det gör Patrik, som en ångvält, det går helt enkelt inte att värja sig.

Patrik skämtar om allt högt som lågt och när man minst anar det så är publiken med i akten (i alla fall några i de första raderna) som inte över huvudtaget ogillar det hela.

Framträdandet i sig når inte riktigt upp till den där yppersta toppen, där man mer eller mindre ligger dubbelvikt av skratt. Faktiskt inte någonstans i hela akten, vilket ska till för att det ska nå världsklass, men trots det så var det hela proffsigt utfört.

Patrik får för sin stand up hela…
svampen clearsvampen clearsvampen clearsvampen clearsvampen fade

The Main Man på Örebro Comedys Scen var Özz Nûjen som fick 40 minuter:

özz nûjen
Den som gillar stand up comedy och inte vet vem Özz Nûjen är kan inte ha varit med länge, och vet man vem han är så vet man också att han inte drar sig för att skämta om precis allt. Vilket är uppfriskande, här finns det inga som helst gränser. Känner man till Özz så vet man även om att han väldigt gärna kryddas sina akter med politiska budskap, vilket innebär att själva framträdandet går upp och så går det ner, väldigt långt ner ibland.

För den ovane så kan det tyckas att det här är inte stand up, och jag är en av dem även om jag nu har sett Özz ett sådär 40-50 tal gånger. Kvällens akt var mer politik än stand up comedy, och jag vet även om att dessa artister återanvänder sitt material, vilket inte är helt fel om man inte ser de frekvent. Men gillar man stand up, och gillar man Özz Nûjen ja då går man och tittar varje gång (om man kan såklart).

Åter då till kvällens akt, då gånger Özz drog ett skämt (mellan sina politiska budskap) var det återanvändning deluxe. Det kändes mer som att han använde de som utfyllnad, för klubben heter juh faktiskt Örebro Comedy Club och då ska även publiken skratta mellan varven, inte för att tonvikten låg på comedy. Jag kan lätt säga att runt 65-70 % av tiden gick åt till politiken, med lite minspel noddande huvud och småmuttrande kommentarer som ”Ja så gör vi”. Inte kul, kanske för Özz hard core fans möjligen, men inte för den som vill gå därifrån med ett leende på läpparna och sådär småskönt ont i magen för att man har fått sig ett riktigt gott skratt.

Men visst, man fick dra på läpparna lite då och då. Nu var det inte bara jag som reagerade så, jag kan säga att det var inte direkt många som ”tjöt” av skratt.

Özz Nûjen får sitt framträdande hela…
svampen clearsvampen clearsvampen clearsvampen fadesvampen fade

Men som jag sa, Patrik Larsson med sina 20 minuter var den som styrde upp det hela så på det hela taget var kvällen inget annat än ett rent nöje. Örebro Comedy Club är något som man inte ska missa och nästa gång kommer en av mina favoriter till Örebro Comedy Club, Måns Möller är mannen som garanterat kan vända upp och ner på en publik.

26 maj är datumet och platsen är Kulturhuset och klubben heter Örebro Comedy Club!

anders-olofssonAnders Olofsson, Kultur | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login