Lokalt | Örebro – årets stadskärna 2015

Av den 22 maj, 2015

VI VANN! ÖREBRO – ÅRETS STADSKÄRNA 2015!

Året då staden fyller 750 år vinner Örebro utmärkelsen Årets stadskärna 2015 i konkurrens med värdiga motståndare som Gävle och Uppsala.

– Vilken födelsedagspresent! Den stora vinsten är den utveckling som våra samarbeten har åstadkommit för city och möjligheten att uppleva, driva verksamhet och bo i centrala Örebro. Att bli utsedd till årets stadskärna är självklart både roligt och hedrande, säger Åsa Bellander, Programdirektör Samhällsbyggnad.

Årets Stadskärna är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan. Svenska Stadskärnor delar ut den för 21:e året i rad till den svenska stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen är ett fint betyg på att arbetet med att stärka samverkan för stadsutveckling mellan kommunen och näringslivet i Örebro är en stark tillväxtgenerator och ett viktigt kvitto att vi är på rätt väg. En levande stadskärna som utvecklas positivt är viktig för oss. Vi har mycket att vara stolta över i vår stad och Örebro lockar allt fler att bo, arbeta och studera i säger Björn Sundin, kommunalråd, ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad.

City Örebro har i över 20 år arbetat med att utveckla stadskärnan. Förra gången Örebro vann var 1996, men kraven på stadskärneutveckling och samverkan har sedan dess ökat betydligt vilket kräver nya tankesätt, genomtänkta strategier, väl förankrade handlingsplaner och samverkan mellan den offentliga och privata sektorn

– Vi är enormt stolta och glada. Det är verkligen jätteroligt att vi visat att Örebro ligger i framkant vad gäller stadskärneutveckling i Sverige. För oss handlar det om att alla aktörer i stadskärnan tillsammans måste fortsätta utvecklas hela tiden för att bli bättre och bättre. Det här är ett bevis på att vi verkligen jobbar på rätt sätt, säger Stina Storm, VD City Örebro. Nu är det viktigt att vi inte slår oss till ro utan att vi gemensamt sätter upp nya mål för utveckling, det finns massor kvar att göra, fortsätter Stina Storm.

Firandet av vinsten Årets stadskärna 2015 fortsätter närmast i samband med Marknadsafton den 4 juni så att alla örebroare kan känna sig stolta och fira vår stadskärna tillsammans.

Juryns motivering:
Stadens utvecklingsarbete har gått från dialog till samproduktion. Man har på ett föredömligt sätt tagit vara på hela stadens konsumtion. En röd tråd är kreativa lösningar och värdeorden är trygghet, trivsel och tillgänglighet. Devisen är den lilla storstaden nära till allt med personlig service.

Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login