Lokalt | Nyhet i Systembolagets fasta sortiment i Örebro

Av den 21 augusti, 2016

Nyhet i Systembolaget fasta sortiment – mörk lagrad rom från Kuba till ett fyndpris.

Lagom till hösten och när vi går mot mörkare tider lanseras en ny mörk rom till ett riktigt fyndpris i Systembolagets ordinarie sortiment. The Brand New Republique Gran Añejo har sitt ursprung i Kuba och är en mörk rom som lagrats i minst tre år på amerikanska ekfat. Det är en rom med tydlig ursprungskaraktär som passar utmärkt att avnjuta som avec men även som ingrediens i läckra drinkar.

Det ökade intresset för mörk rom märks tydligt i Systembolagets försäljningsstatistik och många är nyfikna på att prova nyheter. The Brand New Republique Gran Añejo lanseras till förhållandevis blygsamma 229 kr men låt er inte luras av det låga priset. Eftersom det rör sig om en rom som är lagrad i minst tre år passar den utmärkt som avec och gärna till en kopp kaffe i sann Kubansk anda. Den utgör även en perfekt bas för läckra drinkar där man vill få fram en tydlig råvarukaraktär.

The Brand New Republique Gran Añejo har en väl balanserad doft med inslag av fat, farinsocker, torkad frukt, choklad och vanilj. Smaken är medelfyllig och har en ursprungstypisk karaktär där torkad aprikoser, smörkola, apelsinskal, mörk choklad och arrak gifts samman i en behaglig kombination.

Drinktips Dark and Stormy: Fyll ett glas med is och addera en del The Brand New Republique Gran Añejo och tre delar ginger beer. Addera några stänk av din favoritbitter och addera en limeklyfta.

Fakta om The Brand New Republique Gran Añejo

| Mörk årgångsrom
| Ursprung: Kuba
| Lagring: minst 3 år på amerikanska ekfat
| Alkoholhalt: 40%
| Förpackning: Flaska 700 ml
| Art.nr: 594
| Pris: 229 kr
| Ordinarie sortimentet på Systembolaget fr.o..m. 1 september i samtliga butiker i Örebro

Lite fakta om rom
Rom är den vanligaste spritdrycken i världen och framställs främst från sockerrör. På Kuba tillverkas rom vanligtvis av melass vilket är en produkt som uppstår vid sockerframställning. Beroende på vilken typ av rom man framställer och den karaktär man önskar få fram så sker destillering antingen i kolonnpanna eller i enkelpanna innan den lagras på fat för att ytterligare utveckla smaken, Enligt Kubansk lag måste rom lagras i minst 12 månader.

The Brand New Republique är ett relativt nytt varumärke i Sverige men samtidigt ett intressant sådant. Genom ett nära samarbete med utvalda destillerier runt om i världen utvecklar man rom i olika stilar med målsättning att alltid leverera maximal kvalité i förhållande till pris. I det fasta sortimentet på Systembolaget finns sedan tidigare även The Brand New Republique Mango.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login