Lokalt | Nya utmaningar för äventyrliga vandrare

Av den 2 juli, 2016

Nu har Region Örebro län lanserat äventyrskonceptet Orange Äventyr för dem som vill vandra Bergslagsleden. Utvecklingen är en del i strategin att öka naturturismen i länet samtidigt som man möter trenden där vandrare och löpare söker större utmaningar.

 – Vi har sedan en tid tillbaka en satsning på naturturism, eller outdoor som det också kallas, tillsammans med våra turistdestinationer. Här tar vi vara på tillgången i vår fantastiska natur och gör den ännu mer attraktiv för besöksnäringen. När det gäller Bergslagsleden uppgraderar vi den klassiska diplomvandringen med två nya vandringskoncept, säger Irén Lejegren (S), ordförande i nämnden för regional tillväxt.

Diplomvandringen är det klassiska Bergslagsled-äventyret som har funnits i över 35 år. Här ska vandraren ta sig genom hela Bergslagsleden i sin egen takt. Hittills har över 1000 vandrare kvalificerat sig som Diplomvandrare.

Ledpasset 365 och Orange Bandet – två nya äventyrskoncept
Orange Bandet är för den som är ute efter en riktigt tuff utmaning och som vill testa gränserna för sin uthållighet. För att förtjäna Bergslagsledens Orange Band ska man klara av hela leden utan avbrott.

– Här har vi hämtat inspiration från fjällvandrarnas och havskajakpaddlarnas band. Det ska vara tufft och det ska kräva förberedelser. Vi ser att allt fler söker den här typen av utmaningar och då ska vi självkart haka på, säger Johan Karlström projektledare för turism.

Ledpasset 365 är ungefär som diplomvandringen, men du ska klara av hela leden på ett år.

– Det här äventyret riktar sig till den som vill utmana sig mer än den klassiska diplomvandringen men kanske inte är riktigt redo för att ta sig an det Orange Bandet, fortsätter Johan Karlström.

Följ vandrarna på webben under Orange Äventyr
Bergslagsledens webbplats har utvecklats med funktioner för att hantera äventyren. Här kan vandrarna registrera det äventyr som de vill ta sig an. När man klarat äventyret får man en utmärkelse.

Här kan webbplatsbesökare och intresserade också se vilka äventyr som genomförs just nu, hur det går för dem och vilka äventyr som är planerade. Vandrarna uppmuntras också att använda sociala medier för att det ska bli lättare och roligare att följa äventyren.

– Här vill vi skapa en gemenskap kring vandring på Bergslagsleden. Vandrare ska kunna engagera sig i varandras äventyr och utbyta tankar och erfarenheter. På det sättet vill vi sätta igång ett snack som får fler att hitta till leden, avslutar Johan Karlström.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login