Lokalt | Ny Australiensisk premiumbox på Systembolaget – Ballast Stone

Av den 3 juni, 2016

Den 1:a juni lanserade vi ett härligt fylligt och smakrikt rött vin på bag in box från Australien på Systembolaget hyllor – Ballast Stone Shiraz Grenache Mourvedre från Shaw Family Vintners. Denna producent må vara en nykomling på den svenska marknaden men i Australien har man en mångårig tradition av att odla druvor och producera högkvalitativa viner.

Ballast Stone Shiraz Grenache Mourvedre finns hos alla systembolag i Örebro!

Ballast Stone Shiraz Grenache Mourvedre är ett utmärkt exempel på vad som gör australiensiska viner så omåttligt populära i Sverige; fruktigt och fylligt med aromer av röda och mörka bär, kryddigt med en lång balanserad eftersmak och en elegant rostad fatkaraktär.

Fartyget på bag in boxen, som kallas Windjammer, har sitt ursprung under slutet av 1800-talet då denna nya lastfartygstyp utvecklades med ett tåligt stålskrov för att på ett effektivt sätt klara av långväga transporter över världshaven, bland annat till Australien. Namnet kommer från det engelska uttrycket ”to jam” och syftar på att de stora seglen på fartygen fångade upp och höll fast vinden i seglen. Detta var mycket sjödugliga fartyg som kunde skeppa stora laster, men när fartygen inte gick med full last så fyllde man ut skrovet med en ballast* av sten som hjälpte till att stabiliserade fartygen. Flera av byggnaderna hos producenten Shaw Family Vintners är byggda av sten från dessa fartyg och har även gett inspiration till såväl namnet som designen på bag in boxen Ballast Stone Shiraz Grenache Mourvedre.

Druvsorter: 75% Shiraz, 18% Grenache, 7% Mourvedre
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 14% vol
Systembolaget artikelnummer: 6296
Antal butiker: 429
Pris: 229 kr, 3000 ml
Lanseringsdatum: 2016-06-01

Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login