Lokalt | Nu sjunger Örebro kammarkör ”Requiem for Peace” på hemmaplan

Av den 29 augusti, 2015

När Örebro kammarkör framförde ”Requiem for Peace” i den stora katedralen i Magdeburg under European Choir Games i juli, blev det stående ovationer med oavbrutet applådtack i tre minuter.

Ett fantastiskt mottagande. Nu ser vi fram emot att få sjunga det här gripande körverket på hemmaplan, säger dirigent Fred Sjöberg.

Örebro kammarkör framförde Larry Nickels ”Requiem for Peace” i Örebro och Västerås samband med Europapremiären i november 2014. Konserterna gav gensvar på flera sätt, bland annat i form av två prestigeuppdrag.

Dels bjöds kören in till Europas största körtävling, European Choir Games, för att framföra ”Requiem for Peace” under en fredskonsert i den stora katedralen i Magdeburg i juli. Någon månad senare åkte kören iväg till Tyskland igen, denna gång för att medverka i Das Festival junger Künstler Bayreuth – en internationell festival för unga körsångare i Bayreuth. I år firade festivalen 65-årsjubileum.

”Requiem for Peace” ingick som en workshop i Bayreuth, där Örebro kammarkör medverkade. Vi framförde verket under fyra konserter tillsammans med körer från Kanada, Turkiet, Grekland och Tyskland, säger Fred Sjöberg. Avslutningskonserten, med ärkebiskopen närvarande i Stadskirche Bayreuth, var fylld till bristningsgränsen och vi tackades med stående ovationer som varade i över sex minuter. Helt fantastiskt.

Körfestivalen ”Musikfest 2015”
Den som missade Europapremiären i Örebro i fjol, får en ny chans att höra ”Requiem for Peace” i samband med den stora körfestivalen ”Musikfest 2015” 11–13 september. Festivalen är ett av jubileumsfondens officiella evenemang i samband med Örebros 750-årsjubileum och 750 körsångare medverkar.

Örebro kammarkör, musiker och solister framför Larry Nickels ”Requiem for Peace” som en del av festivalen, lördagen den 12 september klockan 17 i S:t Nicolai kyrka. Verket består av 16 satser och kören sjunger på 13 olika språk, däribland kinesiska, farsi och japanska. ”Requiem for Peace” är skrivet som en internationell vädjan om förlåtelse och försoning, för att hedra alla civila offer som drabbats av krigets fasor. Det är både vackert, gripande och angeläget – vi ser verkligen fram emot att sjunga det igen.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login