Lokalt | Nu är det dags för Örebro konstskolas vårutställning

Av den 20 maj, 2016

Den 21 maj är det dags för vernissage för Örebro konstskolas vårutställning i Örebro Konsthall, då eleverna ställer ut utvalda alster från vårens kurser.

Örebro konstskola driver utbildning i fri konst på nivån mellan gymnasium och högskola. Den konstnärliga grundutbildningen är på två år och målet är att den ska leda vidare till högre konstutbildning.

När Örebroguiden besökte Örebro konsthall är förberedelserna i full gång.

– Den här utställningen är del i en kurs som de elever som är här och ställer i ordning utställningen har valt och där man lär sig klara av att organisera en så här stor utställning, säger Karin Johansson Huvudlärare i skulptur på Örebro Konstskola.

– Finns tusen små detaljer att tänka på då varje verk skall få en så bra exponering som möjligt efter sina egna behov av ljus och andra faktorer i rummet.

I ett av de mindre rummen håller Johan Adam på med att tejpa svart plast på golv och väggar.

Vad skall detta bli?
– Det skall bli någon form av installation där vi, det är jag och två tjejer till försöker skapa någon form av storrymdskänsla i det här lilla rummet. Tanken är att rummet skall kännas så mycket större än det verkligen är.

– Vi kommer åstadkomma detta genom att använda oss av ljus och reflektioner, bland annat kommer vi använda kristaller att bryta ljuset genom.

Johan Adam Örebro konstskola

Ljus är väl en av de delar ni jobbar mycket med på skolan?
– Ja ljus är ju grunden till all visuell konst och någonting man måste tänka på oavsett om man målar, skulpterar eller tecknar.

Så nu skapar ni det perfekta ljuset till era skulpturer?
– Ja det kommer bli som en egen liten värld med en massa ljussken och häftiga former, skrattar Johan.

När jag går runt fastnar jag vid några behandlade plåtar med olika mönster tillverkade av Isa Dykhoff.

Isa kan du berätta lite om vad det är jag ser?
– Jag har jobbat med olika kemikaliebehandlingar för att få fram olika typer av korrosion och genom det de bilder jag vill förmedla.

Vad är det för kemikalier du använt dig av?
– Det är saltsyra, avfettningsmedel, väteperoxid lite lut, blod och färgpigment.

Isa Dykhoff Örebro konstskola

Jag tycker det är fascinerande vad man kan få fram för resultat med den här typen av teknik.
– Det tycker jag med och det är därför jag valt att arbeta med det mediet. En annan anledning är att för mig har det varit ett sätt att släppa kontrollen lite mer.

– När man jobbar på det här sättet så kan man inte förvänta sig att slutresultatet kommer bli precis som man tänkt sig utan man får liksom ta det som blev och fortsätta jobba där ifrån. Ibland gör kemikalierna lite som de vill och man får någonting helt annat än det man tänkt från början, men det behöver inte betyda att det inte är bra.

Kan du berätta vad det här konstverket är och betyder?
– Ja, tillsammans bildar verken ett självporträtt kan man säga, det heter ”Alchemy of the past” där jag inspirerats av alkemin och hur man tillskrev olika ämnen egenskaper och attribut. Genom detta har jag försökt berätta en liten historia om det förflutna.

Jag tror det kommer bli en spännande utställning och jag kommer definitivt ta mig till Örebro konsthall för att se den färdiga utställningen.

Som sagt så öppnar utställningen den 21/5 klockan 12:00, passa på att kika in och njuta av den.

karl-johan-sandberg-thuKultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login