Lokalt | Nionde upplagan av Örebro Öl & Whisky Festival nu avklarad

Av den 2 december, 2015

I helgen gick Örebro Öl & Whisky Festival av stapeln och det var en succé som vanligt, med många besökare och utställare.

När jag på för hand tittade igenom utställarna så var det en sak som jag genast fastnade för och det var att Bacardi skulle komma med sin nya whisky serie ”Last Greag Malts”. Det som är intressant med denna serie är att  man har plockat fram destillerier som tidigare inte haft några egna singel malts utan bara levererat till blended industrin.

Förutom chansen att testa dessa whiskys så var min förhoppning att stöta på en och annan god öl.

Nästan direkt vi kommer in så stöter jag på James som brukar jobba på Pitcher’s, men idag står han i Södra Maltfabrikens monter. James föreslår att jag skall prova deras Södra Passion ja ölet alltså.

Södra Passion är en ljus Pale Ale med smal och doft av ja just passionsfrukt. Detta är ett öl som passar mig, det är friskt och har en stor beska precis som jag vill ha dem så detta öl kommer jag att dricka igen.

James Södra Maltfabriken

En sak jag tyckte var roligt med årets festival var att det fans fler bourbon att prova en av dessa som är klart värd att nämnas är Rebel Yell Small Batch Reservr en mycket balanserad och bra bourbon.

Rebel Yell

Vi han även med ett besök hos S:t Eriks och Jessica Heidrich där vi provade S:t Eriks Capital IPA och Sigtunas Down Under IPA.

Öltapp S:t Eriks

S:t Eriks Capital IPA är en öl fylld med kraftfulla smaker av amerikansk humle som verkligen fyller gommen och kanske i mitt tycke är lite för mycket, Sigtunas Down Under IPA är istället bryggd på Australienska humlesorter och har en betydligt mer nedtonad humlighet om man jämför med Capital IPAn.

Sen var det äntligen dags då vi hade stämt möte med Erland Gunnarsson som är brand ambassador för Last Great Malts. Destillerierna som ingår i Last Great Malts är Aultmore, Aberfeldy och Craigellachie som för närvarande finns i Sverige men till nästa år hoppas man på att få in även resten av familjen som består av The Deveron och Royal Brackla.

Last Great Malts

Efter att ha provat dessa är min favorit av de som finns på systembolaget idag Aberfeldys 21 åriga med nummer 428 och ett pris på 999 kronor på Systembolaget. Whiskyn är inte särskilt rökig men har en bra komplexitet och balans i smaken med en sälta och hånungssötma som sticker ut.

Vill man ha någonting som är lite snällare mot plånboken och inte lika polerat, ja kanske lite mer stökig tonåring i smak karaktären så rekommenderar jag Craigellachies 13 åriga, detta är en mycket intressant whisky om än lite spretig i smaken för mig men till ett pris på 399 kronor så är den klart prisvärd, numret på Systembolaget är 488.

Craigellachie

När det gäller Craigellachie provade jag även den 23 åriga och måste säga att den var mer i min smak då man här lyckats polera av det mesta av spretigheten och fått en mycket mjukare dryck.

Av de whiskys som inte hunnit till Sverige än så måste jag säga att Royal Brackla är den mest intressanta med sin relativa mjukhet och tydliga fenol svans.

Jag passade även på att hälsa på Robban från Stora Örebro som stod och visade rom från Foursquare Rum Destillery där jag på Robbans inrådan provade deras Port Cask Finish, en nioårig rom som håller mycket hög klass och där destilleriet kör med raka år så det inte är några konstigheter.

Foursqare Rum Destillery

Det fanns självklart mycket mer att se, prova och uppleva men detta var vad jag han med denna gång.

Fler bilder från festivalen.

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login