Lokalt | Mohlavyr – en skön mix av konst och popmusik

Av den 6 december, 2015

Mohlavyr är isprinsessan från de småländska skogarna som hoppades på isen och landade på scen. Likt en svensk Kate Bush och modern Barbro Hörberg målar Mohlavyr med piano och dragspel sina minnen från de första skridskoskären till de sista ropen om kärlek och vardagens små bestyr.

I september 2015 släpptes Mohlavyrs andra album ”Krympta drömmar”, hennes första med låtar på svenska. Efter en bejublad releasekonsert och en flitig Sverigeturné har Mohlavyr hyllats med skiv- och konsertrecensioner, uppmärksammats av Mikael Wiehe och i Sveriges Radio. Sedan november växer nu de krympta drömmarna med albumets titelspår på P2 Världens A-lista.

Mohlavyr, eller Ulrika Mohlin som hon heter, beskrivs ofta som en drivande, experimentell artist som gärna kombinerar sin musik med egen konst och olika spännande projekt. Sedan 2009 har Mohlavyr släppt flera singlar, EP:n “Can or Can’t?”(2010), debutalbumet “Fish in Trees” (2012) samt producerat musikteaterföreställningen “Ingen typisk militär” (2013). Hon har turnerat i Tyskland, genomfört 100-tals spelningar i Sverige samt agerat förband till bland andra Lars Demian, Kajsa Grytt, Theresa Andersson och Mikael Wiehe.

Sagt om Mohlavyr..

”… Jag tycker texterna förstärker musikens känsla av revy och kabaré, en liten flicka i en tivoliartad värld, en marionettdocka som inte riktigt vet vem som rycker i trådarna. Alice i Underlandet? ’Krympta drömmar’ är en fin text, men det är ’Ensam och jag’ också. ’Nico’ är en liten novell. Promenadens musik och text förstärker varandra väldigt bra, tycker jag… en mycket egen och originell platta.”
– 
Mikael Wiehe, 17 september 2015

“…Mohlin befinner sig, liksom Regina Spektor, i gränslandet mellan klassiskt, pop och revy. Och liksom Spektor har hon gjort språket till sitt – med förmågan att få orden att rimma med musiken. Karakteristiskt för Mohlin är det dynamiska målandet, som är både precist och lekfullt. Detta gäller både hur hon använder rösten, arrangemangen och inte minst texterna.” – Sarah Kittel, Sydsvenskan

“…Mohlavyr är numer en artist som använder sin musikaliska talang, skådespelarådra, litterära kompetens och konstnärskap på samma gång. … Mohlavyrs ”Krympta drömmar” är ett snyggt och välproducerat album.”
– 
Marita Johansen, Nerikes Allehanda

”..Är man trött på gitarrpop och volymstarka arrangemang, som man lätt kan bli ibland, är Mohlavyrprojektet i sina bästa stunder som balsam för själen. Jag vet inte alls Ulrika Mohlins förhållande till Kate Bush men de gör båda samma beundransvärda balansgång i sina personligt musikaliska uttryck.”
– 
Håkan Pop Pettersson, hakanpettersson.se

”… Mohlins röstkontroll är magnifik, och hon svävar mellan mörkt och ljust likt en mer(!) teatralisk Kate Bush, och hon har en utstrålning som smittar av sig. Ja, antagligen sitter man och tindrar lyckligt när man beskådar Mohlavyr. Ingen kan väl tro något annat än att vi kommer få se mer av Mohlavyr i framtiden.”
– 
Åsa Jonsén, Kulturdelen

“… Sällan har jag sett en musiker som så tydligt visar att hon är på rätt plats när hon står på scenen. Hela Ulrika Mohlins artistjag bara skriker ut ”Här är jag och det är här jag ska vara.”
– 
Urban Århammar, Hjälmarens Tidning

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login