Lokalt | Melodifestival och festivalyra i city

Av den 26 februari, 2015

På lördag sänds Melodifestivalens fjärde deltävling från Conventum i Örebro. Men redan innan dess kommer det att vara ordentlig festivalstämning i city, och det hela är redan igång.

Melodifestivalen är inte bara en familjefest för alla örebroare, det är ett evenemang som drar till sig människor och intresse långt ifrån. Det känns extra roligt att Örebro får stå i fokus och ett sådant här jubileumsår när vi fyller 750 år. Varje år omsätter besöksnäringen 2.5 miljarder i Örebro. Det ger massor med jobb, säger Lena Baastad, kommunstyrelsens ordförande.

Under samlingsnamnet Festivalyra i Örebro arrangeras under veckan en lång rad kringaktiviteter på temat Melodifestival i centrala Örebro. Bakom arrangemanget står City Örebro, Örebrokompaniet och Örebro kommun.

Melodifestivalen är så mycket mer än tävlingen på lördag, örebroarna och de tävlande ska känna festivalstämning i stan, säger Alf Lindblad, evenemangssamordnare Örebro kommun. Därför bjuds det på Festivalyra under fredag och lördag.

Scenen byggs upp på Våghustorget och här blir det ordentlig festivalyra fredag och lördag med uppträdande av artister från årets festival, bland andra Dolly Style, JTR och Skyscraper. Dessutom gästas scenen av Vera Nord, Grammisnominerad för Årets Barnalbum. Här avgörs också en musiktävling med lokala band och musiktalanger som får chansen att visa upp sig och tävla om äran, ett City Presentkort värde 5 000 kr samt en spelning på City Örebros Sommarscen som drar igång 9 juli på Stortorget.

Sist Melodifestivalen gästade Örebro såg vi en kraftig försäljningsökning hos majoriteten av våra medlemmar, vilket vi både tror och hoppas på även denna gång, menar Stina Storm, vd på City Örebro. Vi är glada och stolta över att ha uppdraget att skapa en festlig mello-stämning i City för alla örebroare, säger Stina Storm avslutningsvis.

På stadsbiblioteket arrangerar SVT och Örebro kommun Minimello på lördag. Programledare är Ylva Hällen från Barnkanalen tillsammans med sidekicken Skvallerbyttan och Bolibompadraken. Här får alla barn får lämna in sina egna ”artister” som de gjort av toarullar.

Även Örebro Hockey hakar på festivaltåget och i samarbete med Örebro 750 år låter man melodifestivalen sätta färg på kvällen. Torsdagens match mot Färjestad gästas av den kanske mest favorittippade artisten i Örebros deltävling, Måns Zelmerlöw.

Dessutom skapas festivalstämning genom de 17 olika butiker i city som deltar i en skyltfönstertävling Här kan de röstande vinna genrepsbiljetter till sig och sina vänner. Från och med idag syns evenemanget dessutom på bussar och ett antal stortavlor i city. På fyra stortavlor på Stortorgets övre del och nedre del, Våghustorget och Olof Palmes torg kan alla schlagersugna från och med idag fotografera sig en lämplig melodifestivalpose och tävla om biljetter till fredagens genrep. Den som inte har möjlighet att ta sig ner på stan, kan även tävla om genrepsbiljetter på Örebrokompaniets Facebooksida Visit Örebro.

På fredag kväll samt lördag eftermiddag arrangeras genrep inför tävlingen. Själva tävlingen startar kl. 20.00 på lördag. Samtliga föreställningar är slutsålda. Mer information om de ingående evenemangen i festivalyra kommer att skickas ut under veckan.

Kultur & Lokalt | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login