Lokalt | Maria Svelands dramatikerdebut och ny pjäs av Staffan Göthe på Örebro länsteater kommande säsong

Av den 4 juni, 2015

Nu presenterar Örebro länsteater titlarna för kommande säsong. Repertoaren innehåller såväl Maria Svelands dramatikerdebut ”Befrielsefronten” och urpremiär på en ny pjäs av Staffan Göthe. Tack vare ett flertal samarbetsprojekt kommer vi kunna erbjuda inte mindre än fem vuxenproduktioner på Örebro Teater och Nya China.

Hösten inleds med barnteaterklassikern Medeas Barn i regi av den nye konstnärlige ledaren Michael Cocke och följs av en säsong med nyskriven dramatik om några av samtidens viktigaste frågor. Våren avslutas med en musikal om den romske boxaren Johan Trollmann som var Tysklands bäste boxare på 30-talet. Han var sin tids Muhammad Ali men fråntogs sitt mästarbälte på grund av sin ickeariska bakgrund.

Försäljningsstart för abonnemanget och biljetter till föreställningarna är 24 augusti.

Produktioner 2015/2016:

En slavisk dans, urpremiär 26 september 2015, Örebro Teater
En slavisk dans är en nyskriven pjäs av dramatikern Staffan Göthe. Pjäsen är en generös och myllrande föreställning med stor ensemble – en musikalisk och mörkt humoristisk skrattspegel av det land vi lever i. Med sin speciella vardagsabsurda ton tar Staffan Göthe i sin nya pjäs med oss till en samtid vi känner igen. Vi möter självförverkligandets vansinne, det goda livets stress och längtan efter att få känna tillhörighet. För regin står Rikard Lekander, en av de senaste årens raketer på svenska scener.

AV: Staffan Göthe. REGI: Rikard Lekander. MEDVERKANDE: Malin Berg, Malin Arvidsson, Jesper Feldt, Hanna Lekander, Henrik Johansson, Cecilia Milocco, Gunilla Larsson, Iwa Boman, Parwin Hoseinia m.fl. samt elever från kulturskolornas teaterlinjer i Örebro och Västerås.

En slavisk dans produceras i samarbete med Västmanlands Teater.

Effekten, Örebropremiär 14 november 2015, Nya China.
Två testpersoner isolerade på en klinik. De deltar i ett medicinskt forskningsexperiment där man testar anti-depressiv medicin. Det är strikta regler; inga telefonsamtal, sex- och rökförbud och måltider vid bestämda tider. Plötsligt väcks känslor och attraktion mellan de två. Men hur vet de om det är på riktigt eller om det bara är en bieffekt av medicinen? Den förbjudna relationen äventyrar hela experimentet.

Effekten är en upptäcktsfärd som går rakt genom både hjärna och hjärta. Manus är skrivet av den uppmärksammade engelska dramatikern Lucy Prebble (f.1981). Hennes verk har spelats i över 90 länder. I Sverige spelades hennes pjäs Enron (från 2009) med stor framgång på Örebro länsteater 2010 och Stockholms Stadsteater 2011.

AV: Lucy Prebble. REGI: Andreas Kundler. MEDVERKANDE: Frida Beckman, Per Burell, Peter Eggers och Isabelle Moreau.

Effekten produceras i samarbete med Riksteatern.

Befrielsefronten, urpremiär 16 januari 2016, Örebro Teater
Befrielsefronten är Maria Svelands dramatikerdebut. Pjäsen handlar om Anna som fått ett vikariat på tidningen i Örebro och motvilligt flyttat hem till mamma. Hemstaden skakas just av en serie överfallsvåldtäkter, och i sin roll som journalist möter Anna den rädsla och begränsning det innebär för alla ortens kvinnor. Befrielsefronten är en drastisk uppgörelse med hur mäns sexuella våld påverkar vårt samhälle. För regin står Sara Giese, med flera succéer på Örebro länsteatern bakom sig, senast Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Pjäsen är en fiktiv berättelse, en föreställning full av vrede, värme och körsång.

AV: Maria Sveland. REGI: Sara Giese. MEDVERKANDE: Malin Berg, Maria Simonsson, Lo Kauppi, Hanna Lekander, Isabelle Moreau, Hans Christian Thulin, Linus Lindman, Mia Ray.

Boxaren, urpremiär 2 arpil 2016, Örebro Teater
Boxaren är en musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg som tillsammans låg bakom succéerna Lasse-Maja och Vredens Druvor. Boxaren handlar om boxaren Johann Trollmann. Johann Trollmann var Tysklands bäste boxare. Han vann match efter match med sin snabbfotade, dansanta stil och publiken älskade honom. Men han var av romsk härkomst och na­tionalsocialisterna som under trettiotalet kom till makten krävde att endast arier skulle vara segrare – inte ”Zigenaren”. När han ändå vägrade förlora sina matcher straffade, internerade och mördade man honom. Runt om i Europa är Johann Trollmann ett bekant namn. Minnesmärken har uppförts, böcker och filmer har skapats och det tyska boxningsförbundet har gett honom titeln tillbaka.

LIBRETTO: Erik Norberg. REGI & KOREOGRAFI: Alexander Öberg. MUSIK: Erik Norberg och Alexander Öberg. MEDVERKANDE & MUSIKER: Örebro länsteaters ensemble samt gästande skådespelare och musiker.

Tigern, Örebropremiär 10 maj 2016, Nya China
Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theatre Companys första

Produktion där de samarbetar med Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro länsteater. Pjäsen finns som tillval i Örebro länsteaters abonnemang.

I sin nyskrivna pjäs Tigern tar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Carbunariu ett skarpt och humoristiskt grepp om människans rädsla för det främmande. I en lekfull form ger Carbunariu en konkret bild av vår samtid – hur osäkerhet inför framtiden förändrar våra attityder till människorna runt omkring oss, argumentationen kring ”vi” och ”dom”, och hur det främmande lätt blir en syndabock.

AV: Gianina Carbunariu. REGI: Sofia Jupither. MEDVERKANDE: Fredrik Gunnarsson, Anders Hambraeus, Åsa Persson, Jonas Sjöqvist och David Fukamachi Regnfors.

Barn och unga
Som alltid erbjuder vi ett brett utbud av teater för länets skolor. Först ut är Medeas barn, en barnteaterklassiker skriven av Suzanne Osten och Per Lysander för lågstadiet. Deras skildring av en skilsmässa sedd genom barnens ögon bubblar av humor och allvar och är ständigt aktuell. Regissör är Michael Cocke. Premiär 11 september på Nya China, spelar även på turné.

För mellanstadiet ger vi Hemligheter skriven av Michael Cocke, Cecilia Wernesten, Aja Rodas & Per Westrin. Pjäsen är ett samarbete med Folkteteatern i Gävleborg där den tidigare spelats. Premiär 2 november på Nya China, spelar även på turné.

För högstadiet och gymnasiet ger vi monologen Var är mitt hem? Danjin Malinovic berättar om sin lyckliga uppväxt i Jugoslavien. Ett liv som fick helt andra förutsättningar när kriget kom. Om flykten till ett korrupt Moskva. En berättelse om lycka, krig, flykt och hopp, samt känslan av att vara stämplad som en illegal människa. Var är mitt hem? har tidigare berört sin publik djupt, både i skolor och på offentliga föreställningar när den spelats på Folkteatern i Gävleborg och nu får Örebroregionen tillfälle att ta del av denna gripande men också fantastiskt hoppingivande berättelse. Regi: Michael Cocke. Spelas på turné, premiär 21 januari.

Vi återkommer med ytterligare teaterupplevelser för barn i Örebro län.

Wonderland/ICS2015
Under hösten avslutas det treåriga utvecklingsprojektet Delaktighet och teater (DoT). Inom ramen för DoT har flera projekt och scenkonstproduktioner genomförts. Ett av dessa projekt är Wonderland som skapar oväntade möten mellan konstnärer och medborgare, allt inspirerat av visuell kommunikation. I november i år hålls en avslutande manifestation för Wonderland som garanterat kommer att märkas i stadsbilden! Parallellt genomförs ICS2015, en internationell forskningskonferens . Vi återkommer med mer information under hösten!

Biljettsläpp 24 augusti!
Biljetterna släpps den 24 augusti och går då att köpa på vår hemsida, via ticnet.se, Örebrokompaniet och förstås i biljettkassan på Örebro Teater.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login