Lokalt | Litovel Classic – stiltypisk tjeck från världens mest ölälskande folk

Av den 11 november, 2015

Den 1 december släpps Litovel Classic 4 % i Systembolagets fasta sortiment. Litovel Classic är en stiltypisk ljus lager som går helt i linje med den tjeckiska traditionen att njuta av balanserad och välsmakande öl ofta med något lägre alkoholhalt.

Denna trend når nu även Sverige där Systembolaget lanserar fler öl med lägre alkoholhalt. I staden Litovel har man bryggt öl sedan 1200-talet så mycket mer traditionsriktigt än så här blir det inte. Visste du förresten att Tjeckerna toppar listan över världens mest ölälskande folk? Litovel Classic kostar 10,90 kr för en 33 cl glasflaska med nr 1544.

Fler svenska konsumenter efterfrågar öl med lägre alkoholhalt, en trend som ökat både i Sverige och internationellt de senaste åren. Men trenden är egentligen uråldrig och har regerat i Tjeckien i århundraden. Med sina 4 % är Litovel Classic ett perfekt alternativ för den som är ute efter en alkoholsvagare öl med härligt stiltypisk smak, oavsett om du är svensk eller tjeck.

Litovel Classic är en ljus tjeckisk lager med trevlig maltighet och balanserad humlebeska i traditionell pilsnerstil. Ölet har en fin råvarukaraktär där malten talar sitt tydliga språk. Hög kvalitet till bästa pris bland tjeckiska öl på flaska på Systembolaget.

I den lilla staden Litovel, som även namngett bryggeriet, har man bryggt öl ända sedan 1200-talet. Här inspireras bryggarna av att kombinera de anrika traditionerna med modern teknik. Det nuvarande bryggeriet har varit i bruk sedan 1893 och med stolthet brygger man än idag här klassisk tjeckisk öl på samma sätt som traditionen påbjuder genom generationer av ölbryggare.

Litovel Classic lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1 december.

Väldens mest öldrickande nationer/år:
1. Tjeckien – 143 liter per person
2. Tyskland – 110 liter per person
3. Österrike – 108 liter per person
Sverige kommer på 35:e plats och här dricker vi 53 liter öl/person och år.
Källa: The Telegraph/Euromonitor.

Litovel Classic
Artikelnummer: 1544
Pris: 10,90 kr.
Alkoholhalt: 4 %
Storlek: 330 ml

Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login