Lokalt | Left them Crying Patrik Lindbergs första utställning på egna ben

Av den 17 mars, 2016

Patrik Lindberg är en av de Örebrokonstnärer man sett mycket av på de senaste åren, med målningar i många offentliga och privata rum i Örebro. Så det är med viss förvåning jag får veta att denna utställning blir hans första som ensam konstnär.

Utställningen sker i Örebro saluhall och pågår 18 mars  till 3 april.

Jag träffar Patrik i hans ateljé i Örebro.

Så detta är alltså din debututställning som ensam konstnär, men du har väl varit med på utställningar förut eller hur ser det ut?
– Ja det stämmer det blir min första utställning som ensam konstnär men förra året höll jag och Petter Nilsson en utställning på Scandic Grand med verk vi producerat tillsammans. Sen var jag med och arrangerade Petters hemvändarutställning.

–  Men jag har ju verk hängande på många platser i stan som Stora Örebro och Fratellis tillexempel och det blir ju som en utställning som inte tar slut.

Left them crying 1

Du och Petter gjorde ju även en vägg nere vid hockeyn för någon vecka sedan, står den kvar fortfarande?
– Ja den står kvar utanför entrén vad jag vet i alla fall.

Hur skulle du vilja beskriva din konst och temat för den här utställningen?
– Jag inspireras mycket av de klassiska konstnärerna som Andy Warhol och Roy Lichtenstein men även av samtida som Banksy, Mr Brainwash och Alec Monopoly.

– Jag har mina rötter i graffitin vilket många försöker dölja att de har det. Men alla vet ju att jag har hållit på med det så jag försöker bara plocka fram det jag är bra på och det skall lysa igenom att rötterna kommer från gatan med en lite skitigare tusch.

– Motiven jag valt för den här utställningen med de här tjejerna och ögonen gillar jag, och budskapet tror jag alla kan relatera till. Det är inte alltid man mår så bra och allt går utför men någon stans vänder det och saker och ting börjar gå uppåt igen. Man kan helt enkelt inte bara lägga sig och dö utan man får bryta ihop och komma igen. Ja det är tanken bakom det hela i alla fall.

Left them crying 2

Vet man vad man tittar efter så ser man absolut graffittibakgrunden i dina verk tycker jag samtidigt som jag definitivt ser dina inspirationskällor men det känns ändå som något unikt.
– Jag vet själv inte vad man skall kalla stilen jag målar i utan det är väl pop art blandat med street art och lite graffitti på detta, allt med min egen tusch över det hela.

– Men det är väl lite som när man köper kläder man plockar med sig det man gillar och tycker är snyggt och efter ett tag har man skapat sig en egen stil.

– Jag jobbar mycket med färgsättningar för att skapa olika känslor i bilderna.

Det känns som att din konst borde kunna tilltala väldigt många.

–  Ja den kan nog vara lättare att ta till sig när det är mer definierat vad det skall föreställa.

Left them crying 3

Jag önskar dig lycka till på utställningen och tackar för mig.
– Tack själv.

Mer om Patrik Lindberg:

Född 1985 i  Örebro

Under högstadietiden fastnade Patrik för graffiti. Kulturen, estetiken och spänningen. Ett intresse som kommit att ta över och forma hans liv. Under de mest aktiva åren i början av 2000-talet byggde Patrik upp ett namn och erkännande inom graffitisfären i ett tempo på ca. tio målningar i veckan. Måleriet tryckes ut i det allmänna på väggar, tunnelbanestationer, i tunnlar och på framför allt tåg. Inte bara i vårt land har han satt sitt avtryck utan även i New York, Milano, Budapest o Hamburg för att nämna några andra städer.

I förhörsprotokoll från den här tiden beskrivs Patriks måleri som ”stort och monumentalt” av polisen. Drivkraften under dessa år var en kompromisslös passion och vilja att få ut sitt namn och måleri. Verksamhetens resultat var streetcred, namnet spritt och sexsiffriga bötesbelopp.

Passionen och drivkraften har inte slocknat! Som tiden gått har dock Patriks måleri tagit nya riktningar. Med sprayburk i hand, och graffitin som språk, har han gjort utsmyckningsjobb  på utsmyckningsjobb  för bland annat Kända Ölbryggerier, Örebro hockey och svenska kocklandslaget.

Allt efter som Patrik gått över mer och mer till att måla tavlor på duk har gator o tåg fått stått åt sidan. Istället blandar Patrik sin graffitibakgrund och sprayburkstekniker med popkonstens bilder och traditioner i hans ateljé. Med sina nya tekniker hålls inte tempot på tio verk i veckan,  men viljan att få ut sitt måleri och passionen lyser lika konstant fortfarande. Nu visar Patrik för första gången sina nya verk soloutställningen ”Left them crying” på Saluhallen i Örebro.

Sprayburkar

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login