Lokalt | Landmann Barbeque Smoker den optimala grillen för den kräsne

Av den 4 maj, 2014

Nu när många haft sin grillpremiär och större delen av säsongen ligger framför oss har vi fått möjligheten att prova en av Landmanns  barbeque Smoker.

Så vad är en barbeque smoker?

En barbeque smoker är en grill med separerad eldkammare, detta för att underlätta grillning med indirekt värme och rökning, vitsen med en sådan här setup är att tillaga köttet under lång tid på låg temperatur.

Första intrycket av barbeque smokern är mycket bra, den känns stabil och välbyggd och har en snygg finish. Det finns många bra detaljer på smokern som de emaljerade grillgallren eller den höj och sänkbara kolbädden i huvudkammaren.

Under testet valde jag att tillaga en fläskytterfilé, vid den här typen av tillagning tycker jag att det fungerar bäst med större köttbitar så de bitar jag valt ligger på runt kilot.

Den ena biten gör jag en dry rub på bestående av chipotel chili, muscovaldoråsocker och salt. Fördelen med en dry rub är att det ger en mycket fin och god skorpa på köttet. Den andra biten marinerar jag i en blandning av Jack Daniels, Chipotel chili, muscovaldoråsocker och salt.

Som ni kanske förstår så har jag en viss svaghet för Chipotel chili. Jag tillreder också en del tillbehör som klyftpotatis, Barbequsåsfyllda champinjoner.

Så nu till själva testet, alla galler är uppdelade i sektioner så att man lätt kan plocka i och ur dem, detta ger också en stor flexibilitet när det gäller hur man vill konfigurera grillen.

Jag väljer att elda med briketter i eldkammaren på sidan, för att tända briketterna använder jag mig av Landmanns tändblock, en produkt jag inte använt förut men som jag fann mycket praktisk. Ett tips med dessa är att först lägga ett lager briketter som man placerar blocken på för att tända dessa och sedan fylla på med mer briketter.

I det här testet så provar jag även att ge det grillade extra smak genom att använda rökspån, dessa förbereder man genom att blötlägga i cirka tio minuter innan man skall använda dem. Jag valde rökflis En från Landmann och enligt min bedömning räcker en sådan påse till ungefär tre grillningar, men det beror självklart på hur mycket rökt smak man vill ha.

Barbecue smokern finns i två storlekar där den vi provat är den större av dem.

Grillen är ordentligt stor så det är inga problem att få plats med mat till cirka tio personer. Den här gången tillagade jag allt på grillen, från att värma vitlöksbrödet till grillning av köttet och tillredning av efterrätten.

Grillen är mycket lätthanterlig med sin inbyggda termometer som gör det enkelt att hålla koll på temperaturen, temperaturen justeras också enkelt med de två spjällen, det ena på skorstenen och det andra på gaveln till eldkammaren.

Vid den här typen av grillning skall man hålla temperaturen mellan hundra och hundratjugofem grader, beroende på köttets tjocklek så brukar det ta från runt en timme och uppåt för tillagning men resultatet blir så mycket bättre än vanlig direktvärmegrillning. Det tycker i alla fall jag.

Efter grillningens avslutande så har man alltid rengöringsbiten, på det hela taget så tycker jag att grillen är relativt smidig, det var enkelt att raka ut askan ur eldkammaren tack vare luckan på gaveln som dessutom går att häkta av för enklare access.

Priset på grillen ligger på 2695 kronor för den stora versionen jag testat och 1695 kronor för den mindre varianten.

Slutsats
En mycket bra grill för den seriöse grillaren som dessutom pryder sin plats på altanen.

Barbecue smokern får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-hel

karl-johan-sandbergKarl-Johan Sandberg, Reportage | Prylar lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login