Lokalt | Lagrein – prisbelönad doldis i vinvärlden

Av den 13 mars, 2015
Lagrein - prisbelönad doldis i vinvärlden

Den blå druvan Lagrein från norra Italien är en riktig doldis i vinvärlden och försvinnande få svenska konsumenter vet om att det ens existerar en druva med det namnet. Väldigt synd tycker vi och riktar därför strålkastaren mot ett vin som förtjänar sin tid i rampljuset.

Mezzacorona Lagrein har nämligen blivit belönad med en skinande guldmedalj i Berliner Wein Trophy, en prestigefylld internationell vintävling som arrangeras 2 gånger varje år i Tyskland. Mezzacorona Lagrein årgång 2012, vilket är den som nu finns att köpa på systembolaget, belönades med tävlingens finaste valör: Guld.

Min förhoppning är att Lagrein nu ska kliva få kliva ut ur skuggan av mer kända italienska druvsorter och att fler ska våga prova något nytt. Den mjuka bäriga vinstilen passar många svenskar, säger Lenita Nylund, Produktchef på Enjoy Wine & Spirits.

Tydliga karaktärsdrag för druvan Lagrein är att den har en djup mörkröd färg och ger viner med stor fruktighet. Smakmässigt dominerar plommon, körsbär, örter och mörk choklad. Den är vanligast i Italien men används även i mindre skala i Australien. Lagreindruvorna i vår Mezzacorona Lagrein växer bokstavligen talat vid Dolomiternas fot. Ett mjukt och bärigt alpvin med andra ord. I samma veva som medaljen kom på flaskan tog vi även tillfället i akt och bytte till ny etikett. 

Mezzacorona Lagrein
Pris: 69 kr
Art nr: 22951

Finns hos Systembolaget i Örebro, om inte så går det att beställa.

Mat & Dryck | Vin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login