Lokalt | Lagavulin 8 year bättre än väntat

Av den 8 juni, 2016

Lagavulin 8 year lanseras för att fira destilleriets 200års jubileum och är inspirerad av de droppar som whiskyjournalisten Alfred Barnard smakade för första gången i slutet på 1800-talet när han besökte destilleriet.

Jag skall erkänna att jag var mycket skeptisk när jag först såg att Lagavulin skulle släppa en åttaårig whisky, generellt sett brukar whiskys som är yngre än tio år vara i bästa fall brådmogna.

I detta fall får jag dock backa på detta och ge en eloge till Lagavulins master blender som lyckats med konststycket att få denna brådmognad och bråkighet till en intressant kryddighet. Den har också en markant sötma som gör att den passar bra som avec till kaffet.

Vad gäller smaken så känner man igen sig med deras klassiska rökighet med havstoner, dock har man en kryddig avslutning som inte brukar finnas i de äldre varianterna. Vad man gillar denna avslutning kommer vara mycket individuellt men för mig känns den intressant och adderar en extra dimension i smaklagren.

Priset på 539 kronor är helt okej men inte suveränt, man skall dock här ta med i beräkningen att detta är en begränsad utgåva.

Lagavulin 8 year
Nummer 4480
Pris 539 kronor

Lagavilin 8 year får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-halvsvamp-tom

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login