Lokalt | Konstutställning med Ann Sidén/Mamma Knota

Av den 11 januari, 2016

Lördagen den 16 januari öppnar Örebro konsthall en utställning med konstnären Ann Sidén/Mamma Knota. Utställningen pågår till och med söndagen den 21 februari.

Örebro konsthall är stolta över att inleda det nya året med en utställning av Örebrokonstnären Ann Sidén/Mamma Knota. Utställningen är en större presentation av Ann Sidéns mångfacetterade konstnärskap. Utställningen består av rumsliga installationer och skulpturer och bjuder in besökarna till reflektion och samtal och vila. Med sina verk speglar hon oss människor, vårt leverne och samhällets strukturer, och hon både utmanar och berör.

Om Ann Sidén
Ann Sidén är född och uppvuxen i Örebro och har varit verksam sedan 80-talet och är från sin början klassiskt skolad konstnär och skulptör. Hon finns representerad i regioner, kommuner och landsting i Sverige såväl som hos privata samlare.

Det som lyser starkast i hennes konstnärskap är hur hon alltid utgår från människan. Hennes arbeten är ofta ett resultat av omfattande efterforsknings och förberedelsearbete på en plats. Som konstnär kan hon vandra fritt emellan organisationer, och fasta strukturer vilket öppnar upp för mellanmänskliga möten och nya möjligheter. Konsten kan verka i alla rum, äldreboenden, skolor, kliniker, tvättstugor. Genom hennes alter ego Mamma Knota ställer hon frågor om arbete och nytta och gör synligt dem som inte vanligtvis syns. I flera av hennes skulpturala verk ser man spår av det som varit, avgjutna föremål från förr, borttappade och upphittade. Hon intresserar sig för det vanliga, det som vissa skulle säga har låg status, som gamla, barn, väntan, sopor och vardag.

Det vi kommer se på Örebro konsthall och som också är signifikativt för Ann Sidéns konstnärskap är hennes arbeten med rumsliga miljöer. I flera av sina verk har hon skapat rum och platser för möten. Platser dit man kan gå för att tanka ljus och energi, sittplatser med skulpturala stilleben som kan bli utgångspunkten i ett nytt samtal eller som på Elgströmska gården, ett demensboende i Örebro, där konsten blev en mötesplats för boende och anhöriga och personal. I ett skulpturalt stilleben syns nycklar och mobiltelefon, något vi alla har en erfarenhet av att ha glömt. Genom konstverket kan vi dela erfarenheter kring glömska och få förståelse för minnets vägar. Ann Sidén visar oss att konsten är ett rum för samtal och utbyte av erfarenheter.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login