Lokalt | Kinesisk samtidskonst blir fokus på OpenART

Av den 7 maj, 2015

Framstående samtidskonstnärer från Kina deltar i grupputställningar i den femte upplagan av  OpenART. Världskonstnärerna Ai Weiwei, Xu Bing, Song Dong och Cheng Dapeng är några av de utställande konstnärerna.

Ett unikt samarbete mellan gästande curator Feng Boyi och OpenART:s projektchef Lars Jonnson omfattar två utställningar med tretton samtida konstnärer från Kina. Konstnärerna har skapat konstverk anpassade för OpenART och Örebro.

Utställningarnas titlar ”Encounter” och ”No Holds Barred”, ger en särskild inblick i den kinesiska samtidskonsten. De innefattar konstverk som speglar historien och de rebelliska strömningar som färgat den kinesiska konsten sedan1976. Genomgående teman för utställningarna är moderniseringsprocesser, identitet, utanförskap, socialaktivism samt mötet mellan västerländska värderingar och kinesiska traditioner.

”Kinesisk samtidskonst är en värld i sig självt, utvecklat i en parallell dimension; en värld så komplex att den rör sig bortom räckhåll och sträcker sig in i djupet av självmedvetenhet. Konstverken kommer att lämna många betraktare mållösa”, säger Lars Jonnson, chef för OpenART.

Feng Boyi är en framstående kinesisk konstkritiker, skribent, redaktör och curator, vars aktiva och fristående deltagande i utvecklingen av Kinas samtidskonst har spelat en central roll i att skapa internationellt intresse för området. Feng Boyi är ett av namnen bakom utställningen ”Fuck Off”  som löpte parallellt med Shanghai Biennalen år 2000 och skickade chockvågor världen över.

”No Holds Barred” – Unga konstnärer med ”Högt-i-tak”attityd

”No Holds Barred” med undertiteln ”Ung samtidskonst från Kina”, presenterar konstverk av sex unga konstnärer som utforskar sina konstnärskap i förhållande till samtiden. Utställningen omfattar en mängd olika konstnärliga uttryck och metoder.

Konstverken kommer att visas på Örebro läns museum. De deltagande konstnärerna är Chi Peng, Hu Weiyi, Liao Yijun, Li Binyuan, Wang Rui och Yang Mushi.

”Encounter” – Med frihet och provokation som drivkraft

”Encounter” är en utställning med sju konstverk. Konstverken behandlar frågor som bland annat utanförskap, modernisering och gemensamma utrymmen. De kommer att visas på olika platser  i Örebro, både inomhus och utomhus.

De deltagande konstnärerna är Ai Weiwei, Xu Bing, Song Dong, Yin Xiuzhen, Cheng Dapeng, Fu Zhongwang och Chen Zhiguang.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login