Lokalt | Jennie Abrahamson spelar live på East West

Av den 20 oktober, 2015

Jennie Abrahamson är aktuell med ett nytt soloalbum, det fjärde sedan debuten ”Lights” 2007 och tre år efter släppet av ”The Sound of Your Beating Heart” som genererade gott om radiotid och en hel del turnerande både hemma och utomlands.

Det var aldrig säkert att det skulle bli en ny skiva dock. Vägen till den gick från branschtrötthet via ett högskoleprov, en vända på universitet, en lång verklighetsflykt på turné med bästa vännerna i Ane Bruns band och slutligen; ett oväntat uppvaknande på en arenaturné genom Nordamerika som förband och duettpartner till största barndomsidolen Peter Gabriel.

Det var en ganska rörig period, och det tog ett tag att förstå vad det egentligen var som hände. Men jag minns den exakta stunden då jag på något sätt återtog musiken och glädjen i allt – jag låg klarvaken på hotellet en natt i Kalifornien efter att vi hade spelat på Hollywood Bowl och insåg att jag hade en känsla i magen som jag inte känt på många år. Den att vara helt tillfreds och mitt i nuet – som att kroppen, tankarna och känslorna för en gångs skull står helt i linje med varann.Förundrad över att musiken tar en med på så outgrundliga resor, lycklig över att få hålla på.

Den röriga tiden blev en språngbräda in i en ny kreativ period. Musiken skrev hon under våren 2013, inhyrd i olika dagsljuslokaler, och albumet spelades in under sommaren i den egna studion vid Norrtull i Stockholm som hon driver med två kollegor. Tongångarna känns igen. Receptet är lika delar 80-tal, norrländska vidder, plingig asienkitsch och bullrande rytmer från något varmare land. Hon har alltid tyckt om att blanda och ge. Ledorden är minimalistisk maximalism – det ska låta mycket men från så få och klara ljudkällor som möjligt. Den mesta musiken skrevs på olika malletinstrument och kalimbor, något som också hörs i produktionen.

Ett första smakprov kom redan förra hösten i form av ”Phoenix”, som hon släppte i samband med att hon supportade ännu en turné med Gabriel, denna gång i Europa. Där ”Phoenix” uppvisade en elegant minimalism med sitt sparsmakade beat, rumlande bas och eteriska melodi, bjuder första officiella singeln ”The War” på extra allt. Driven av ett smittsamt beat, en stråkorkester och en manande kör lyfter den temat om det feministiska uppvaknandet och längtan att stå upp för verkliga värden och lika rättigheter.

Jennie Abrahamson uppträder på East West 24/10 klockan 22:00.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login