Lokalt | I dag släpps hyllningslåtarna till Pell Uno, Joshua och Sam

Av den 29 juli, 2015

I musikprojektet “Songs with Pride” har tre artister tolkat tre HBTQ-vardagshjältars starka berättelser genom att skriva varsin hyllningslåt till hjältarna.

I dag släpptes låtarna på Spotify och premiärspelades utanför 7-Eleven, Birger Jarlsgatan 2 i Stockholm. Ikväll framförs låtarna av artisterna på stora scenen under invigningen av Stockholm Pride. Bakom projektet står butikskedjan 7-Eleven, huvudsponsor av festivalen för tredje året i rad.

Joshua och Smith & Thell
Joshua Kigozi flydde till Sverige och Växjö från Uganda då hans familj stötte bort honom på grund av hans sexualitet. I dag hjälper han nyanlända HBTQ-personer som kommer från liknande förhållanden som han själv. Popduon Smith & Thell som även blev Årets Rookie på Denniz Pop Awards hyllar Joshua med låten ”Joshua’s Song”.

– Joshua är en väldigt härlig och trevlig kille. Jag tänker framförallt på att han blev utstött av sin familj, det gjorde ont i hjärtat. Man är glad att det blev bra till slut. Han är en hjälte för att han vill hjälpa andra så att de inte ska behöva gå igenom samma sak som han har gjort, säger Maria Smith.

– Det är en väldigt gripande story. Det är helt absurt att det är olagligt att vara homosexuell i Uganda. I låten har vi använt hans ord och försökt komprimera dem till en känsla, vi hoppas att Joshua gillar den, säger Victor Thell.

Sam och Ace Wilder
Sam är tioåringen som bestämde sig för att inte vara tjej längre. För Sam handlar det om hur man tänker på sig själv i huvudet snarare än vilket kön man föds till. Artisten Ace Wilder tolkar Sams berättelse i hyllningslåten ”Monkey on my back”.

– Sam är mogen för sin ålder, och jag är imponerad över hur modig han är. Det är lite det jag vill ta upp i låten, att man ska vara sann mot sig själv, vilket kräver ett stort mod. Förhoppningsvis är budskapet i min låt till Sam lättillgängligt och jag hoppas att han gillar den, säger Ace Wilder.

Pell Uno och Ms Henrik
Pell Uno Larsson från Örebro levde med fru och barn innan han kom ut som homosexuell. Han har sedan dess kämpat för att öka kunskapen kring HBTQ-frågor i landet och få upp dem på den politiska agendan. Synthpopartisten Ms Henrik har nu skrivit låten ”1994” till Pell Uno.

– Att Pell Uno lämnade sin fru och gifte om sig med en man är inget konstigt, det unika med honom är att han har kämpat så mycket för HBTQ-frågor, det är mycket viktigare. 1994 handlar inte om Pell Uno, men inspirationen kommer från vårt möte och låten är dedikerad till honom,säger Ms Henrik.

Lyssna på låtarna på Spotify:

– Vi är oerhört glada och stolta över att kunna vara med och hylla hjältarna på det här sättet. Med sina starka berättelser och modiga handlingar visar Joshua, Sam och Pell Uno att de är riktiga förebilder. Artisterna har lyckats tolka deras starka livsberättelser och skapat tre låtar som vi nu hoppas ska leva vidare och fortsätta förmedla vikten av ett öppnare Sverige och kärlek fri från förtryck, något vi på 7-Eleven står upp för, säger Linda Jacobsson, marknadschef på 7-Eleven.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login