Lokalt | Föreställning om hjärntvätt – nu också för vuxna

Av den 1 september, 2016

Tisdag den 6 september kl. 18.00 ger Örebro länsteater en offentlig föreställning av föreställningen Tvättid, som är tillbaka på repertoaren i höst.

Tvättid är en lekfull, humoristisk föreställning med sång och nyskriven musik, som behandlar allvarliga ämnen såsom fundamentalism, makt och självgodhet. Föreställningen spelas just nu för mellanstadiebarn i Örebro län men är precis lika relevant för en vuxen publik.

Handlingen
På planeten Nedroj i landen Lag-rätt finns en märklig tvättstuga. Där arbetar de Tanklösa – tre varelser vars jobb är att rena hjärnor från förbjudna tankar. De tvättar, inspekterar och sorterar hjärnorna i påsar, så att alla hamnar i rätt grupp. Där finns grupper som t ex ”Vi som tittar på världens längsta tv-serie om helt vanliga tv-tittare”, ”Vi som håller med Bengt” med flera. Grupperna får absolut inte mötas, och ingen har tillgång till sin hjärna om den inte är nytvättad.

Men i mötet med publiken börjar de Tanklösa förändras. Deras innersta gör uppror. De Tanklösa minns stundtals sina riktiga namn och börjar blanda ihop hjärnorna så de kan kommunicera med andra grupper än sin egen. Nu uppstår en kamp inom de Tanklösa mellan deras hjärntvättade sida och deras sanna jag. Ska det bli någon förändring eller ska allt fortsätta som vanligt?

På vår planet kan man inte tvätta hjärnor i tvättstugan som på Nedroj, men annars är det mycket som är likt vår egen bisarra värld… För handen på hjärtat – Vem är inte hjärntvättad?

Sagt i media
”Fräsch aktuell och välspelad. […] Tvättid behandlar stora och viktiga frågor på ett lekfullt sätt utan minsta tillstymmelse till pekpinnar. […] Det är egentligen bara ett fel. Varför ska bara mellanstadieelever få tillträde till planeten Nedroj? Tvättid är så fräsch aktuell och välspelad att den borde tas upp på vuxenrepertoaren.”
– Benny Abrahamsson , NWT

Offentlig föreställning tisdag den 6 september kl. 18.00. 

Biljetter bokas via www.orebrolansteater.se eller på telefon 019-689 89 89.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login