Lokalt | Emil Jensen till Örebro och Hjalmar Bergmanteatern

Av den 15 juni, 2016

I höst gör Emil Jensen ny föreställning, stor turné med 50 spelningar och nytt album, 9 april 2017 kommer Emil till Örebro och Hjalmar Bergmanteatern.

Den 12 juli är det för första gången dags för Emil Jensen att vara sommarpratare i P1. Emil är en av våra mest unika och angelägna röster. Så slå på radioapparaterna. Några dagar senare, lördagen den 16 juli är det turnépremiär för Emils sommarturné i St Nicolai ruinen i Visby. Sommarturnén innehåller 6 exklusiva datum. Men i höst/vinter är turnéschemat fullspäckat.

Den 28 oktober släpper han nytt album och ger sig ut på en omfattande turné genom hela Sverige med sin nya föreställning ”Flyktpotatis”. Turnén, som är ett samarbete mellan United Stage och Riksteatern, har redan hela 50 st datum bokade, en minst sagt imponerande turnélista och ett förhandsintresse som saknar motstycke.

Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, skatteflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer – alla sorters flykt, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, säger Emil Jensen själv om arbetet med föreställningen.

När samhällsklimatet hårdnar och kallnar, kontrar Emil med att sprida ännu mer mänsklig värme genom sina hyllade skivor, böcker, krönikor, tankar för dagen i radio och framför allt från scener runt om i hela landet med sin helt egna blandning av musik, lyrik och komik.

Genom att på samma gång vara både en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister lämnar Emil ingen oberörd. Han tar sig an svåra ämnen som de flesta duckar för, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter.

Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser – som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser, även en nominering till Martin Luther King-priset för sitt solidaritetsarbete och just nu är han Artist in residence på Vara konserthus.

Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid. (Ur motiveringen till Frödingpriset)

Turnéplan – höst/vinter kommer Emil Jensen 9 april 2017 till Örebro och Hjalmar Bergmanteatern med föreställningen Flyktpotatis.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login