Lokalt | East West Rookiestandup uppfriskande skönt och framförallt kul

Av den 24 september, 2015

East West Rookiestandup är ett tillskott i Örebros nöjesvärld, här handlar det inte om att man ska gå och se de redan etablerade komikerna. Här kan man se morgondagens stjärnor visa upp sig och testa sitt eget material, stand up från start.

När jag hörde talas om East West Rookiestandup fick jag upp bilder från de klipp och bilder man hade sett från mer eller mindre obskyra klubbar i USA, liten scen, nära till komikern, skum belysning, naket och utlämnande. På en sådan scen är det svårt för artisten att värja sig från publiken reaktioner, oberoende hur det blir så märks det på en gång.

East West har alla de attributen förutom att East West inte helt och hållet tillhör den obskyra klubben, men det finns en riktigt liten scen, en aning skum belysning, lågt i tak, intimt och riktigt nära till publiken. Det passar helt perfekt för konceptet Rookiestandup och gillar man stand up måste man besöka East West de kvällar det bjuds!

Kvällens artister har mellan 5 – 10 minuter var på sig att visa upp vad de kan.

Rookiestandups agenda styrs av Joacim Björkvall som kör både konferencier och stand up, han gör det med energi och inlevelse. Pratar på och slänger käft, testar och stöter på ett skönt sätt som bådar gott.

Först ut av de sex artisterna är Marcus Berggren från Göteborg som går ut hårt och ökar, det här var ingen riktigt ”Go Gubbe” humor. Det var mer in i plåten, nu kör vi, skönt och riktigt bra.

Tvåa var Anders Lundin från Karlstad (om jag uppfattade det rätt), lät som Hajkmannen Bengt Alsterlind och hade en avslappnad stil vilket gjorde hela akten bra.

Trea var Sea Flykt Bergman från Örebro, där lös nervositeten igenom och det var med darr på rösten som hon genomförde akten. Inte helt lätt när det blir så tätt inpå publiken och själva storyn var poänglös och det kom ingen riktig punchline.

Fyra var Henrik Källman från Vinkåker, han var cool och avslappnad på scenen och bjöd på en tillbakadragen humor med i princip bara one liners. En form av stand up som inte jag har sett i Sverige men som är mer vanlig i USA.

Femma ut på scenen var Olle Ohlsson från Örebro, juriststuderande stand up komiker. Olles humor var enligt mig stel, och det var en aning långt till slutpoäng och det blev långrandigt.

Avslutningsvis var det dags för Albin Olsson från Lycke utanför Göteborg men bor i Stockholm, här hoppade inga halta löss och det togs inte några fångar. Albin drog sig inte för några ämnen över huvud taget, det var uppfriskande och riktigt rått på ett skönt sätt. I Lycke finns Göran på Gott & Ont och när Albin frågar sin mamma varför han inte bara kallas Göran då det bara finns en så svarade hon; ”Göran gillar barn (inte på ett bra sätt) men å andra sidan har han även plogen som används för att ploga vägar på vintern och så driver Göran Lyckes dagis.” och på den vägen var det.

Sammanfattningsvis så kan jag säga att alla förväntningar jag hade infriades, och det på ett befriande bra sätt då både East West och koncept passar som handen i handsken. Eftersom artisterna inte har allt för lång tid blir varje akt inte tråkig även om den inte håller någon direkt hög nivå.

Det här är något för de som gillar stand up och det ska helt enkelt skrivas in i kalendern för East West Rookiestandup kommer tillbaka onsdag 28 oktober och onsdag 25 november.

East West Rookiestandup får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-tom
på grund av den klena publiken, här ska det vara bra tryck.

anders-olofssonAnders Olofsson, Nöje | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login