Lokalt | Chateau Grand Cru 2015 med kvalitet i fokus

Av den 30 mars, 2015

Då är årets Chateau Grand Cru avklarad och jag måste säga att kvalitén på mässan känns högre än någonsin.

Det känns roligt att se att fler utställare börjar bygga seriösa montrar och att alla tar med sig det bästa de förmår.

En nyhet för i år är var att vissa utställare även hade med sig avecer ur sitt sortiment.

Så vad bjöd mässan på för höjdpunkter?

Jag hade inför mässan bestämt att jag skulle ha ett sommarfokus och inrikta mig på fynden inför sommaren.

Bubbel
När det gäller bubbel så har vi bland Champagnerna ”Champagne Collet Brut”, en relativt lättdrucken Champagne med inte allt för mycket brödighet. Priset på helflaskan ligger på 249 kronor och har nummer 7777 på systembolaget.

Ett av mina favoritmousserande viner denna mässa är ”Blanc de Blancs Metodo classico Brut”, ett italienskt vin på 100 % Chardonnay och tillverkat enligt Metodo Classiso, det vill säga på samma vis som Champagne. Tyvärr ligger detta vin än så länge endast på restaurang sortimentet, men jag hoppas att det skall kunna leta sig fram till beställningssortimentet innan sommaren är här. Priset ligger på 185 kronor ex. moms.

Är du istället intresserad av någonting i de lägre prisklasserna så kan jag rekommendera Pata Negra Cava Brut, en relativt torr Cava med förvånande elegans. Pris 59 kronor och nummer 7684. Cavan finns även som rose Pata Negra Rosado Brut och har då en något mer bärig smak. Pris 69 kronor och nummer 7676. Dessa Cavas kan även bli en bra bas i sommarens spritzers.

Rosé
När vi nu pratar vin och sommar så är det många som tänker rose, och det fanns det gott om på mässan. Jag har tagit ut några favoriter som säkerligen kommer finnas i min kyl när semestern nalkas.

Coteaux D’aix-en-Provence är ett ekologiskt vin från Provence i Frankrike, smaken är torr, fruktig och frisk. Vinet passar till mingel men även till fisk, skaldjur eller en skön sallad. Pris: 99 kronor per helflaska och numret är 72909.
Boxen har funnits ett tag men det nya nu är att den även finns på flaska.

Ett mer elegant rosévin som även det kommer från Provence är Whispering Angel som är en riktigt bra torr rose med klassisk provencekaraktär med en hel del mineralsmaker, men även en generös fruktighet. Vinet passar bra till mat men står även starkt för sig själv och fungerar utmärkt till mingel eller i solen på verandan. Pris: 201 kronor och nummer: 72454. Nytt för i år är att det även kommer en 6 liters flaska som komplement till 0,75, 1,5 och 3 liters flaskorna.

Rött
Vad gäller röda viner så fastnade jag för Trapiche Extravaganza Red Blend och Amicone. Trapiche Extravaganza är ett rött vin från Argentina med kryddig smak av mörka bär och mycket runda tanniner. Vinet går utmärkt att dricka för sig själv men fungerar också utmärkt till mat även om jag inte skulle rekommendera någon allt för fet rätt. Priset ligger på 101 kronor och numret är 76854.

Amicone är ett mycket intressant vin som kommer från samma område som amaronevinerna. Amicone görs på samma druvor som amaronevinerna men här torkas bara en del av druvorna vilket ger lite av en amarone light men fortfarande ett mycket smakrikt vin. Vinet passar tillexempel till en förrätt som Västerbotten paj eller till varmrätter på vilt eller marinerade kötträtter. Detta är ett utmärkt alternativ till amarone till en bråkdel av priset. Pris: 93 kronor, nummer: 74756.

Kvalitet från Bulgarien
En rolig ny bekantskap är vingården Abdyika en svenskägd vingård i Bulgarien som inriktat sig på kvalitetsviner, och kvalitet får jag verkligen säga att det är de lyckats prestera. Man har för närvarande tre röda viner och en rose att tillgå där samtliga har sin egen profil.

Vinerna är Abdyika Estate Blend, ett vin tillverkat på 55% Melnik en lokal druva, 25% Merlot och 20% Cabernet Sauvignon. Vinet har en lätt rökig doft och smakar är fruktig med en viss kryddighet. Pris: 162 kronor och nummer: 74227

Abdyika Melnik Tradition är gjord på 70% Melnik, 20% Merlot och 10% Cabiernet Sauvignon. Smaken är bärig med en viss pepprighet och fat toner av vanilj och ceder. Vinet har en fin syra och går utmärkt att ha som sällskapsvin. Pris: 162 kronor och nummer: 73565.

Abdyika First Selection har druvblandningen 50% Cabernet, 30% Ruen och 20% Melnik Här har vi lite mörkare dofter av viol, lakrits och pomerans. Smaken är fyllig med sting i både syra och strävhet. Detta vin kräver mat tycker jag, så satsa på en ordentlig entrecoté med ett kryddsmör och varför inte en potatisgratäng. Pris: 262 kronor och nummer: 78856.

Abdyika Rose tillverkad på 100% Melnik är en ljust rosa roes med doft av hallon och röda äpplen, smaken har hallon och smultron toner med något av en äppelsyrlighet som adderar fräschör till vinet. En torr rose i provencalsk stil och som kommer passa utmärkt på uteserveringen eller terrassen i sommar. Pris: 99 kronor och nummer: 7656501. Vinet finns att tillgå från 1a juni.

Det är kul att se hur det dyker upp nya länder som kan stoltsera med riktiga kvalitetsviner, för i ärlighetens namn så är Bulgarien inte det första landet jag kommer att tänka på när det gäller kvalitetsvin.

Årets Chateau Grand Cru bjöd på en hel del godsaker och jag får väll avsluta med någonting som jag tror många skulle gilla till sommarens festligheter.

Recept: Mickey Finn Kanna
Fyll en kanna/karaff till hälften med is. Blanda sedan
2,5 dl Mickey Finn
2,5 dl Sprite
2,5 dl Vitt vin(halvtorrt)

Ett mycket läskande bål oavsett vilken smak man väljer.

Mickey Finn finns i följande smaker.
Green Apple nummer: 87688
Sour Raspberry nummer: 87715
Prickly Pear nummer: 87721
Priset ligger på 122 kronor per flaska.

Fler bilder här>>

karl-johan-sandbergKarl-Johan Sandberg, Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login