Lokalt | Doug Seegers till Spelgården i Wadköping

Av den 4 maj, 2016

Sedan den magiska kvällen vårvintern 2014 när Doug Seegers medverkade i Jills Veranda har hans liv ändrats totalt, från att bara ha spelat på gatorna i Nashville är han nu en stjärna i Sverige, som sålt platina av sitt debutalbum, legat högt på försäljningslistorna med såväl duettalbum med Jill Johnson som julalbum.

Onsdag 27 juli kommer Doug Seegers till Spelgården i Wadköping för en spelning, kl. 20.00 startar det.

Info om evenemang och biljetter här >>

Video | Doug Seegers – ”Going Down The River”…

Han har gjort nästa 200 konserter och praktiskt taget alla har varit utsålda. Allsång på Skansen, Bingolotto, Sommarkrysset och Moraeus med mera är några av de TV-program som Doug gästat. Allt det där är historia nu, men Doug Seegers framgångssaga fortsätter, om än i annan skepnad. Kanske är andra kapitlet inte lika spektakulärt som det första, men inte mindre anmärkningsvärt och häpnadsväckande.

Doug Seegers nya album ”Walking On the Edge of the World” visar med all önskvärd tydlighet att han inte är en dagslända utan en fullfjädrad artist och låtskrivare. Nio av de tolv spåren på ”Walking On the Edge of the World” är egna låtar och standarden på låtskriveriet är nästan löjligt hög.

Lyssna till exempel på titelspåret ”Walking On the Edge of the World”, rockstänkaren ”Before the Crash” eller vackra balladen ”Give It Away”. Låtskriveri och artisteri på hög nivå!

De tre covers som Doug Seegers har valt att tolka vittnar om god smak: ”Far Side Banks of Jordan” är en countrygospel som tidigare spelats in av bland andra Carter Family och Johnny Cash & June Carter Cash. Här får vi den som en underskön duett med Emmylou Harris. ”If I Were You” är klassiskt countrylåtskriveri av Jim Lauderdale, framförd i duett med Buddy Miller. ”Don’t Laugh at Me” är skriven av Mark Wills och har länge varit en stor publikfavorit under Doug Seegers konserter.

I sina låtar sjunger Doug om den verklighet han levt och fortfarande i viss mån lever i. För trots att han inte på något sätt är fattig längre, lever han fortfarande ett enkelt liv och håller kontakten med sina gamla vänner. Doug sjunger om en före detta flickvän i ”Before the Crash”, om beroende i ”Zombie” och om att räcka ut en hjälpande hand till medmänniskor i ”Give It All Away”. Texterna är inte nödvändigtvis självbiografiska men berättar ofta om människor i utanförskap. Med empati och kärlek men befriat från sentimentalitet och moralism. Om människor på gott och ont.

”Walking On the Edge of the World” är precis som debutplattan ”Going Down To the River” inspelad i Nashville och producerad av Will Kimbrough och Doug backas av några av de bästa musiker Nashville har att erbjuda, bland andra Al Perkins, Phil Madeira, Chris Donohue, Bryan Owings, Buddy Miller och Elizabeth Cook.

Sannsagan om Doug Seegers har berättats många gånger. En Askunge-saga med alla de klassiska ingredienserna. Hade historien om uteliggaren i Nashville som blev en firad stjärna i Sverige berättats i en Hollywood-film hade man avfärdat den som icke trovärdig och överdriven, men i fallet Doug Seegers kan man utan tvekan säga att verkligheten överträffat dikten.

Om vi fortsätter ett ögonblick på Hollywood-spåret, kräver en succéhistoria självklart en uppföljare. Och nu är det dags för ett nytt kapitel i berättelsen om Doug Seegers. Det anmärkningsvärda, häpnadsväckande och smått mirakulösa är hur Doug Seegers kommer upp till ytan som en till synes rutinerad, synnerligen kompetent och i högsta grad inspirerad sångare, låtskrivare, musiker och artist. I studion och på scen. För att inte tala om alla andra situationer som hör artistlivet till. Doug hanterar intervjuer, TV-inspelningar, skivsigneringar och fotosessions med upphöjt lugn och en alldeles självklar professionalism. Det är precis som han inte gjort något annat i hela sitt liv. Då ska vi komma ihåg att det inte ens gått tre år sedan han bestämde sig för att bli nykter och få ordning på sitt liv.

Än mer förbluffande är att följa hur Doug Seegers växer som människa för varje dag som går. Livet som uteliggare satte såklart djupa spår. Självömkan ligger inte för Doug. Han tycker inte själv han levde ett hårt liv, men ändå hade det ett pris. Redan den första tiden efter ”Going Down To The River” hade exploderat, fungerade Doug utmärkt som artist. På andra plan märktes det tydligt att han var trasig. Minnet, både det korta och långa, var det inte mycket bevänt med. Utanför scenen var han ofta rastlös och ofokuserad. Han hade väldigt lite koll på världen utanför musiken och valde ofta att avskärma sig när han blev överväldigad av nya intryck. Men läkeprocessen är igång och det går framåt med stormsteg. Minnet har blivit betydligt bättre och förmågan att möta omvärlden utanför musiken är nu direkt anmärkningsvärd. Doug är inte bildad i klassisk mening. Han tillbringade inte så mycket tid i skolan och han läser ogärna böcker. Men bildning och intelligens ska inte förväxlas och Doug är definitivt en intelligent människa, som utvecklas snabbt och lär sig hantera sin nya verklighet.

Som låtskrivare och artist knyter Seegers an till en klassisk tradition i den amerikanska södern. En tradition där gränserna mellan country, soul, rock och blues är osynliga eller i alla fall otydliga. Man skulle mycket väl kunna föreställa sig Doug Seegers skriva låtar med Dan Penn och Spooner Oldham i Muscle Shoals eller med Chips Moman i Memphis. Låtar som Aretha Franklin eller Elvis Presley skulle kunna få hits med. Han skulle utan vidare kunnat hänga med Tony Joe White i Georgia eller med Waylon och Willie i Nashville.

Men så var det inte. Det vet vi med bestämdhet även om delar av Dougs historia fortfarande är lite oklar. Han hade ett band i New York på 70-talet som spelade in en singel, var I Austin en kort period samma årtionde och spelade med bland andra Buddy Miller, men i övrigt gjorde han inga direkta musikaliska avtryck. Efter perioden i Austin jobbade han som snickare och bildade familj. Därefter tar en lång och dimmig period vid. En tid som kan beskrivas som en nedåtgående spiral med sprit och droger som till slut ledde till ett liv som hemlös i Nashville. Innan Magnus Carlsson och Jill Johnson snubblade över Doug hösten 2013 och vändningen kom, när svenska folket tog honom och ”Going Down To The River” till sig. Debutplattan med samma namn sålde så bra i Sverige att Doug idag har både Guld- och Platina-plattor på väggen hemma i Nashville.

Därefter har det rullat på i en rasande fart. Långa turnéer i Sverige har varvats med prestigefyllda spelningar i Europa och USA. Doug har dessutom hunnit med att spela in ett duettalbum med Jill Johnson (”In Tandem”) och ett album med julsånger (”Let’s All Go Christmas Caroling Tonight”).

Men alla inspelningar och utgivningar till trots – ”Walking On the Edge of the World” är den 64-årige Doug Seegers blott andra ”riktiga” soloalbum. Ett solklart, entydigt besked till eventuella tvivlare – Doug för här för att stanna!

Onsdag 27 juli kommer Doug Seegers till Spelgården i Wadköping för en spelning, kl. 20.00 startar det.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login