Lokalt | Canon Eos M, en lättanvänd kamera med bra bildresultat

Av den 21 december, 2012

Så sitter man här förväntansfull som vanligt med ännu en ny kamera att testa, denna gång är det Canons första kompakta systemkamera Canons Eos M!

Mitt första intryck när jag tar upp kameran ur lådan är en stark kvalitetskänsla, detta mycket pågrund av att huset är av metall och inte plast. Kamerans design är snygg och för tankarna åt MAC hållet, detta kanske späds på en aning av att exemplaret jag fått till låns är vitt.

Efter att ha monterat på objektivet (jag har provat kameran med det medföljande 18 – 55 objektivet) så tyckte jag att balansen i kameran blev väldigt framtung men efter en stund så kommer man underfund med även detta och det är inga problem att använda kameran.

Eos M är storleksmässigt som en större kompaktkamera, det vill säga något större än konkurrenternas motsvarigheter. Kameran med sin pekskärm, pekfokus och enkla användning känns som en bra kamera att börja med om man vill gå vidare från att fotografera med tillexempel mobilen eller en kompaktkamera, detta betyder dock inte att man saknar några inställningar för att få full kreativitet och proffsigt resultat. Canon har valt att använda sin18 Mega pixels APS-C bildsensor i Eos M samma bildsensor som sitter i Eos 650, har man använt en Eos 650D förut så kommer man att känna igen sig även i menyerna.

Jag tycker att det är roligt att Canon har valt att använda sig av sin APS-C bildsensor istället för en mindre som konkurrenterna har gjort, visserligen blir kameran något större men man får å andra sidan en ljuskänsligare sensor och det tycker jag uppväger nackdelarna med att kameran blir något större.

Så till själva fotograferandet!
Kameran är lätt att använda och har man tidigare använt sig av Canons produkter så känner man igen sig. Det jag personligen hade svårast med var balansen på kameran, men efter en stunds fotograferande så kändes inte heller den något konstig. Här skall man väll tillägga att jag mestadels använder mig av fullstora systemkameror.

Kameran känns snabb både i hantering och fokus jag tycker den hanterar alla situationer jag hunnit testa den i på ett alldeles utmärkt sätt. Funktionen med pekfokus gillar jag, med det menar jag att om du vill flytta fokus i bilden så pekar du bara där på skärmen så flyttar kameran fokuspunkten dit. Bilderna blir detaljrika och har en bra färgåtergivning.

Kameran är som jag tidigare skrev en systemkamera och det betyder ju att man kan byta ut objektiven, Eos M har en ny objektivfattning som heter EF-M till den fattningen finns det för närvarande två objektiv ett fast 22/2 av så kallad pannkaksmodell och det 18-55/3,5-5,6 med bildstabilisator som jag använt vid testet. Om man nu sitter på några äldre Canon objektiv behöver man inte misströsta för det finns adapter för både EF och EF-S fattningen.

Sammanfattningsvis tycker jag att Canon har gjort ett riktigt bra jobb med Eos M, det är en lättanvänd kamera som ger mycket bra bildresultat och är väl värt att titta på såväl om man är ute efter en första systemkamera som om man letar efter en backup kamera till den proffsigare kameraväskan.

Bilden är tagen med Canon EOS M och är helt oredigerad!

Bilden är tagen med Canon EOS M och är helt oredigerad!

Bilden är tagen med Canon EOS M och är helt oredigerad!

Bilden är tagen med Canon EOS M och är helt oredigerad!

Canon EOS M!

Canon EOS M!

Canon Eos M får hela…
svamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-helsvamp-tom

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Prylar | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login