Lokalt | Bortglömd kultfilm på Live at Heart

Av den 26 augusti, 2016

Det var ett vansinnesprojekt från första början. En spagettiwestern inspelad i Sverige, med kändisar och punkmusiker i rollistan, producerad av folk som aldrig hållit på med film tidigare och med repliker på ett hitta-på-språk. Klart det blev en kultfilm av det, och i år visas den under Live at Heart-festivalen i Örebro.

Det var skivbolaget Birdnest Records direktör Per Granberg som tillsammans med bandvänner och bekanta spånade fram idén till The Return of Jesús, Part II. Via olika kontaktnät kunde prominenta namn som Lena Endre och Thomas Hanzon skrivas in i rollistan, även om det var lite oklart vad de hade gått med på.

Jag trodde att det bara var en kortfilm, sa Lena Endre i SVD-artikel förra året.

Bland övriga medverkande syns medlemmar från Dia Psalma och Charta 77 (där Per Granberg är frontfigur), samt namn som Rolf Skoglund, Anders Linder, Adam Alsing och Sveriges nuvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke, som praktiskt taget bad om att få vara med i filmen.

När jag fick höra talas om filmen, erbjöd jag mig att spela vad som helst, en sten eller så, sa hon i en Aftonbladet-intervju i samband med inspelningen. I filmen är det Carl Johan De Geer som äger henne.

Jag begrep aldrig handlingen, sa han i SVD-artikeln, där det även framgår att han hade problem att minnas replikerna. Men hur enkelt kan det vara att minnas rader som ”He did que? What kind of imbecills are you? I’ll kill that svikare Bill!”?

Filmen premiärvisades i en idrottshall i Köping 1996 och hamnade sedan i en malpåse, i princip ända tills nu. Filmen har restaurerats av produktionsbolaget Eyra Media och kommer att ha exklusiv nypremiär under Live at Hearts filmfestival, på Bio Roxy i Örebro fredag 2/9 kl 19. Efter filmen blir det Q&A med produktionsteamet där bland annat Live at Heart-aktuella Johan Johansson kommer att medverka. För första gången kommer man även kunna köpa filmen då det trycks upp ett begränsat antal numrerade DVD-utgåvor.

Biljetter till Live at Heart köper du på www.liveatheart.se

Film & Spel | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login