Lokalt | Axel Frisén från Kumla med i Ninja Warrior

Av den 8 september, 2015

Vilken del av Sverige är starkast, snabbast och smidigast? När succéprogrammet Ninja warrior kommer tillbaka möts atleter från Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå och Karlstad i världens svåraste hinderbana. Nu startar inspelningarna och Axel Frisén är med i Karlstad.

Örebroguiden fick en intervju med Kumlabon Axel Frisén inför tävlingen…

Hej Axel, kul att du skall vara med i Ninja Warrior!
-Tackar.

Hur kommer det sig att du skall vara med i tävlingen?
– Jag tog beslutet efter att jag fick reda på att programmet skulle etablera sig i Sverige. Konceptet bygger på en tävling där alla tävlar med sin egen kroppskontroll och på samma villkor. Har varit stavhoppare i 8 år och ansåg att det här programmet var relevant med min träningsform. När jag sedan såg programmet i tv bestämde jag mig för att söka

Kul, stavhoppare känns inte som den typiske deltagaren av det jag sett av programmet, har du förberett dig på något speciellt sätt?
– När jag tränade stav så tränade jag mycket med min egen kroppsvikt som komplement. Oftast med redskap som rep, ringar och räck. Så jag har mest förberett mig mentalt på hur jag ska lägga upp mitt lopp. Men i helgen var jag i Vallentuna och testade ett gym som byggt en ny hinderbana med många av de hinder som är kända från programmet, där kunde jag öva på t.ex. Väggen och Laxtrappan.

Låter ju bra att få sig en genomkörare på troliga hinder.
– Det var verkligen nödvändigt

Förstår det, måste vara en hel del teknik att slipa på, hur ser du själv på dina chanser i tävlingen?
– Efter att ha testat på de moment jag inte gjort förut, med lyckat resultat, så tror jag att jag kan gå långt. Det var ju en av anledningarna till att jag sökte. Men jag kommer att ta det lugnt och fokusera på att inte stressa så det blir något felsteg.

Det låter bra tycker jag, vilken del av tävlingen känner du är din starkaste respektive svagaste?
– Kroppskontroll är ju min starka sida, så rep klättringen är ju en garanterad fördel för mig, tror också jag klarar av väggen bra. Den svagare kan nog möjligtvis vara balans, efter som det är något jag inte tränar så ofta. Sen kan konditionen sätta gränser, då jag är mer av den explosiva typen.

Så din stora utmaning här blir att hushålla med resurserna så att säga?
– Ja det kan man säga. Vid kvalbanan (första banan) kommer jag ta det lugnt och känna på hur allt känns. Senare i tävlingen tänkte jag ge mer krut genom banan.

Har du någon koll på dina konkurrenter i tävlingen på torsdag?
– Har inte så bra koll på dem som tävlar i min region. Vet dock att det var många duktiga atleter i castingen så det återstår att se.

Då önskar vi dig lycka till i tävlingen nu så får vi höras av efter för en kommentar.
– Tack så mycket!

Uttagningar har ägt rum på fem orter i Sverige. Av drygt 2000 sökande står nu de 150 mest vältränade männen och kvinnorna redo att kasta sig ut i Ninjabanan. Nytt för den här säsongen är att de aspirerande ninjorna först kämpar mot andra från uttagningarna i samma stad som de själva innan de möts i den stenhårda finalen som avslutas med finaltornet Midoriyama. I programmets 18-åriga historia är det bara fyra personer någonsin i hela världen som klarat sig hela vägen, alla fyra japaner.

Från uttagningen i Karlstad tävlar 29 personer från hela mellersta Sverige. Bland andra Fagerstas egen Chuck Norris – David Marberg som tog sig långt, men tyvärr föll i den första finalbanan förra säsongen och inte minst förra säsongens tvåa, David Johansson från Borlänge.

Programmet leds av Adam Alsing, sportankaret Karin Frick och träningsexperten Mårten Nylén.

karl-johan-sandbergKarl-Johan Sandberg | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login