Lokalt | Ai Weiweis installation kom till Örebro idag

Av den 3 juni, 2015

De flesta av de deltagande konstnärerna kommer att vara på plats veckorna fram till starten av biennalen. Några av konstnärerna har inte möjlighet att delta personligen och så är fallet med Ai Weiwei, som befinner sig i husarrest sedan 2011 i Kina. Ai Weiwei är en av Kinas mest berömda konceptkonstnärer och en av de ledande kulturpersonligheterna i sin generation.

För Open Art, har Ai Weiwei skapat en platsspecifik installation som beskriver det vardagliga och monotona arbete som dagligen utförs av många fabriksarbetare i Kina. Installationen består av 390 arbetsuniformer som kommer att hänga ovanför Köpmangatan, en 300 meter lång gågata i centrala Örebro. Installationen anländer till Örebro i en container som skickats från Kina och Open Arts tekniska team startar upphängningen av installationen den 5 juni. Arbetet beräknas ta fyra dagar.

Konstnärer från 19 länder
Verk av 72 konstnärer från 19 länder i Europa, Asien, USA och Sydamerika kommer att visas under Open Art 2015. Årets upplaga inkluderar även deltagandet av 35 studenter från konstskolor både i Sverige och Finland. Av de deltagande konstnärerna förväntas 50 av dem resa till Örebro för att personligen installera sina verk. De flesta av dessa får hjälp av Open Arts tekniska team och assisteras av volontärer. Totalt kommer cirka 130 konstverk att installeras på fler än 70 platser, inomhus och utomhus, runt om i centrala Örebro. 11 konstnärer redan på plats och fler väntas komma till Örebro under de närmaste dagarna.

Konstnärer som befinner sig i Örebro 3 juni 2015
Alicia Martin (Spanien)
Platsspecifikt konstverk
Ana Jagodic (Slovenien)
Platsspecifikt konstverk och videoverk
Antonio O’Connell (Mexiko)
Platsspecifikt konstverk
Bildfobi (Sverige)
Fredric Ilmarsson, Thomas Nilsson
Platsspecifikt konstverk
Cheng Dapeng (Kina)
Platsspecifikt verk
Helena Mutanen (Sverige)
Skulptur
Johan Sunesson (Sverige)
Installation och skulptur
Michael McGillis (USA)
Skulptur och installation
Peter Johansson (Sverige)
Installation och skulptur
Roger Rigorth (Schweiz)
Platsspecifikt konstverk

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login