Lokalt | Absurd komedi om makt och svek startar teaterhösten

Av den 6 september, 2016

Den 24 september är det premiär för UBU på Örebro Teater. Pjäsen om de hemska Far och Mor Ubu´s väg till den polska tronen, deras vanstyre och dråpliga fall räknas till modernismens verkliga klassiker.

Aldrig har väl människans makthunger i all sin feghet, girighet och dumhet klätts av lika hejdlöst roligt. Vi presenterar också den sällan spelade fortsättningen, där Ubu, bränd av sin misslyckade regenttid, beslutar sig för att bli slav istället. Det går inte riktigt som man tror.

I Örebro länsteaters uppsättning samsas Shakespeare-blinkningar, samtidskritik, pappkulisser, groteskeri och karaoke i ett teaterfyrverkeri som garanterat inte liknar något du tidigare sett. När pjäsen hade urpremiär i Paris 1896 väckte den sådan skandal att den fick avbrytas efter första repliken då publiken gjorde uppror i salongen. Även om vi alltid vill väcka känslor med våra uppsättningar så hoppas vi att dagens publik är något mer sansad.

För regi står Erik Holmström som, när han inte regisserar på Örebro länsteater, driver Malmö Dockteater. Erik blev känd för den stora allmänheten när han 2011 regisserade en uppmärksammad dramatisering av SCUM-manifestet på Turteatern. Hos oss på Örebro länsteater har han tidigare regisserat Den unge Werthers lidanden (2012) som blev oerhört uppskattad av såväl publik som kritiker, och utvald att spela på Scenkonstbiennalen för barn och unga (BiBU) 2014.

”Det finns ett underbart vansinne i pjäsen som jag vill ta till vara på. Det är roligt, karnevaliskt och märkligt. När man tänker på att UBU är skriven på 1800-talet inser man hur många den inspirerat; från Picasso till Monty Pyton. Den inspirerar även mig att göra någonting annorlunda för publiken.” – Erik Holmström, regissör

UBU har premiär den lördagen den 24 september 16.00 på Örebro Teater.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login