Lokalt | ​Suzanne Osten föreläser på Örebro länsteater

Av den 28 augusti, 2015

Torsdag den 3 september gästas Örebro Teater av regissören, dramatikern och tidigare konstnärliga ledaren för Unga Klara Suzanne Osten.

Föreläsningen har rubriken Sanningen och humorn. Vad barn lärt mig om konst och hålls med anledning av Örebro länsteaters uppsättning av Medeas barn som hon skrivit tillsammans med Per Lysander. Föreläsningen riktar sig främst till kultursekreterare, konsulenter och yrkesverksamma inom barnteater i regionen.

När och var
Torsdag den 3 september kl. 9.30-11.30.
Örebro Teater, Storgatan 1
Föreläsningen arrangeras i samarbete med Region Örebro län.
Föreläsningen teckenspråkstolkas.

Om Suzanne Osten
Suzanne är en av de ledande pionjärerna inom utvecklingen av teater för barn och unga, även med stor uppmärksamhet internationellt. 1975 grundade hon Unga Klara, en barn och ungdomsenhet inom Stockholms stadsteater, där hon fram till juni 2014 var konstnärlig ledare. Hon har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn och hon har höjt statusen på barnteater såväl internationellt som i Sverige. Suzanne Osten har varit professor i regi på Dramatiska Institutet 1995-2009. Hon har skrivit ett antal böcker, pjäser och filmmanus och regisserat en rad långfilmer och radiopjäser. De senaste åren har hon även regisserat på andra teatrar, som Folkoperan i Stockholm och Göteborgs Stadsteater. Hon föreläser och leder workshops både i Sverige och utomlands.

Medeas Barn på Örebro länsteater
Den 11 september klockan 10.00 är det premiär för Örebro länsteaters uppsättning av Medeas barn som spelas för lågstadiet. Pjäsen är en är klassikernas klassiker inom svensk barnteater och regisseras teaterns konstnärlige ledare Michael Cocke. Medeas barn skrevs av Suzanne Osten och Per Lysander för Unga Klara 1975. Den skildrar en skilsmässa sedd genom barnens ögon och är ständigt aktuell.

När Jason på sin hjälteresa träffade Medea var det den stora kärleken. De fick Lill-Jason och Lill-Medea och blev en lycklig familj. Men nu har Jason blivit kär i Glauke istället och barnens trygga värld håller på att slås i kras. Den enda fasta punkten är deras amma. Med leken och fantasin som verktyg försöker barnen få rätsida på sin oroliga tillvaro. I Örebro länsteaters tappning är Medeas barn en intim uppsättning full av musik humor och allvar.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login