Ljud(jul)kalender med minnesskatter från 50- och 60-talen

Av den 25 november, 2020

Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län har arbetat med föreläsningar för att locka till skratt och gemenskap för seniorer sedan 2019. Genom projektet har över 1.600 personer tagit del av verksamheten – bara i år. Nu avrundar projektet året med en unik ljud(jul)kalender med minnesskatter från de ljuva 50- och 60-talen i Länsradion vardagar 1-23 december kl 10:15.

Hösten 2019 beviljades SV Örebro län medel från Socialstyrelsen och arbetet med Hasse och Tage utmynnade i projektet God dag God dag. Projektet är en del av Socialstyrelsens satsning på att minska ofrivillig ensamhet bland seniorer. Stödet gjorde det möjligt för Emma Andersson att ge sig ut på turné för att föreläsa. Hon besökte såväl äldreboenden, som för föreningar och organisationer, och gensvaret blev fantastiskt.

Projektet fick fortsatt förtroende för att utveckla arbetet med att skapa gemenskap för seniorer under hela 2020. Då utvecklades projektet till God dag God dag. Minns du 50- och 60-talet? Projektets repertoar breddades till att även inkludera en föreläsning om Monica Zetterlunds musikskatt.

Efterlyste minnen – och responsen var fantastisk

Men så drabbades världen av en pandemi som satte käppar i hjulet för allt. Våren gick och sommaren kom utan att Emma kunde komma ut på ytterligare en turné i glädjens och gemenskapens tecken. Det kliade i Emmas kreativa ådra och hon saknade att vara ute och föreläsa, men en pandemi skulle inte få sätta stopp för fler skratt. Istället efterlyste projektet minnen från det svunna 50- och 60-talet och responsen var fantastisk.

”Jag arbetade fram en föreläsning med minnen som jag samlat in från seniorer som jag har mött genom föreläsningarna, men även minnen som jag fått in via mejl, telefon och ljudfiler som personer har spelat in och skickat till mig. Jag blir otroligt rörd när jag tänker på det stora förtroendet som jag har fått för att förvalta deras minnesskatt”, säger Emma Andersson.

Startade telefonlinje – och det ringde

De insamlade minnena resulterade i en ”nostalgiföreläsning i coronaformat” som var anpassad för att hållas utomhus. ”Föreläsningen var väldigt uppskattad och de som lyssnade har uttryckt att det var härligt att få minnas tillsammans med andra genom berättelser de känner igen sig i och musik de dansat till”, berättar Emma Andersson.

För att vara en aktör i Corona-tider startade projektet en telefonlinje, dit man kunde höra av sig om man ville prata minnen från 50- och 60-talet. Och det ringde! Så, hur förvaltar man en sån här minnesskatt? Redan i början av året fanns det en vilja och ambition att skapa något som kunde bidra med glädje och gemenskap vid juletid och tankarna om en julkalender väcktes.

För att tacka för förtroendet och förvalta de många minnen som har kommit in genom samtal och möten med seniorer har en Ljud(jul)kalender spelats in. Den kommer att sändas på Länsradion varje vardag 1–23 december.

Kultur | Ljud(jul)kalender med minnesskatter från 50- och 60-talen
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login