Likör | Baileys välkomnar våren

Av den 8 maj, 2015

Baileys välkomnar våren och har tillsammans med en av våra främsta konditorer ‐ Frida Bäcke och den prisbelönta bartendern ‐ Rikard Enell, från Taverna Brillo tagit fram flera spännande recept att njuta av i vårsolen.

Baileys lanserades 1974 och har redan blivit en modern klassiker. Idag är den världens mest populära likör och det går årligen åt 275 miljoner literirländsk mjölk för att skapaBaileys.

Den framstående konditorn Frida Bäcke från kocklandslaget har skapat tre gudomliga recept, samtliga med en touch av Baileys. Vad sägs som Crème brûlée med inslag av mjölkchoklad eller varför inte en smarrig glass med karamelliserade mandlar. Kronan på verket är donuts fyllda med en härlig salt karamellfyllning med smak av Baileys.

Jag gillar att experimentera när jag bakar, och att blanda i en skvätt Baileys förhöjer ofta smaken ytterligare. Att blanda samman salt och sött skapar en kontrast som gör att det uppstår en harmoni med smakerna som ligger väldigt bra i munnen, och magen för den delen, säger Frida Bäcke.

Vår bartender Rikard Enell har lekt med både kalla och varma element och tagit fram ”The Spice Cooler”, en härligt myntadoftande kaffedrink. Som komplement har han även skapat en Isfrappé, perfekt för varma försommarkvällar. Sist med inte minst bjuder Rikard på en söt varm kaffedrink med lättvispad grädde – ”The Smoke and Cream”baileys-the-spice-cooler-article

Sommarhalvåret är de kalla kaffedrinkarnas högtid. Att tillsätta Baileys gör att en klassisk drink kan bli lite mer spännande och att den friska smaken av till exempel mynta eller bär kommer fram på ett nytt sätt. En klick grädde och Baileys är en solklar kombination, du kan inte misslyckas, säger Rikard Enell.

The Spice Cooler
(8 g alkohol)

Ingredienser
60 ml Baileys
60 ml ”Spicy Cold Brew”-­‐kaffe 6 st. myntablad
Is

Gör så här:
Blanda i ett highballglas fyllt med is. Börja med att hälla i ”spicy cold brew”-­‐kaffet och myntan, slå gärna myntan i handflatan först så smakar den mer. Häll sedan över Baileys och blanda lätt. Garnera med en myntakvist. Färdigt!

Mat & Dryck | Likör
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login