Lev okinordiskt i sommar

Av den 1 juli, 2019

Nu är sommaren här och det är dags att kliva ut i det gröna och njuta av natur, sol, bad, vänner och familj och inte minst den goda maten. Sommaren är en tid för återhämtning och reflektion och nya goda vanor. Den här tiden på året är det lättare än någonsin att äta enligt den okinordiska matfilosofin, som bl a bygger på grönsaker och frukt och bär i regnbågens alla färger, alla fyllda med nyttigheter. Protein från baljväxter, fisk och skaldjur. Fullkorn och gryn från fälten, nötter, frön och vegetabilisk olja som till exempel den fina svenska rapsoljan.

Sommaren passar också bra för avkopplande promenader i naturen, att laga god mat och att umgås med familj och vänner. Precis som de vitala 100-åringarna på Okinawa gör och på det sätt som den okinordiska filosofins fem steg vill inspirera till. De fem stegen är enkla för alla att följa, och små förändringar kan på sikt ge stora resultat. Genom att lägga till nya goda vanor fasar man lättare ut de mindre bra.

De fem stegen är:

1. ÄT MED JÄMNA MELLANRUM
Ät frukost, lunch, middag och två mellanmål, gärna vid samma tid varje dag även när du är ledig. Om det inte går för lång tid mellan måltiderna minskar risken att du blir hungrig och äter för mycket. Försök hitta ett behagligt mellanläge där du är lagom mätt. Då slipper du dessutom dippar med söt- och snackssug.

2. BÖRJA MÅLTIDEN MED GRÖNSAKER I STORA BITAR
Börja varje lunch och middag med 100 – 150 g grönsaker i stora bitar. Ät gärna grönsaker till frukost också. De stora bitarna gör att du får tugga lite extra och hinner bli lite mätt innan måltiden. De fiberrika grönsakerna lägger en stabil grund för mättnaden. Just nu är de svenska tomaterna, gurkan, morötterna som allra godast.

3. MINDFUL EATING
Ät långsamt och upplev maten med alla sinnen, så du hinner njuta. Känn konsistensen, dofta och smaka minsta nyans. Den okinordiska matfilosofin handlar både om vadochhurdu äter. Ät långsamt och avrunda måltiden när du är 80% mätt så hinner hjärnan känna av mättnaden och du minskar risken att äta för mycket. På Okinawa kallar man det ”hara hachi bu”. Passa på att laga maten tillsammans med familj och vänner och låt måltiden ta tid.

4. ÄT VARIERATI MÅNGA FORMER OCH FÄRGER Ät varierat så får du i dig allt kroppen behöver.

Grönsaker, rotfrukter, bönor och linser ger fibrer, vegetabiliskt protein, mättnad och näring.

Gryn, korn och fullkorn ger ett mer stabilt blodsocker och en näring åt tarmfloran. Ju helare korn eller gryn desto bättre.

Fisk, skaldjur, fågel och ägg är proteinkällor som bidrar till att bl a bygga upp muskler och till att bibehålla ett normalt immunsystem.

Vegetabiliska oljor, till exempel rapsolja och olivolja i lagom mängd är mer hälsosamma. Kallpressad svensk rapsolja är perfekt i sommarmatlagningen.

Och så frukt, bär, nötter och mandlar för fibrer, smak, näring, antioxidanter, hälsosamt fett och vitaminer. Njut av våra fina svenska jordgubbar, hallon och blåbär.

Socker, vitt mjöl och bröd, rött kött, chark och feta mejeriprodukter, är det bra att skära ner på.

5. GÅ ÖVERALLT, VAR NYFIKEN, GÖR ROLIGA SAKER MED ANDRA OCH SOV GOTT
Rör dig mycket. Ta promenader varje dag. Umgås och prata med vänner och familj. Tänk positivt och sov gott. Då blir det lättare att hålla kroppen i balans, stressen nere och humöret uppe.

För att göra det enklare att äta lite mer hälsosamt och enligt den okinordiska matfilosofin finns Okivi – tillbehör och maträtter som liksom den okinordiska maten hämtar inspiration från de vitala 100-åringarna på den japanska ön Okinawa. Okivi säljs på Mathem.se och i utvalda butiker. Se webben för mer info om var.

Tidskriften MåBra utsåg i början av året våra okinordiska kycklingköttbullar till årets bästa hälsomat 2019. Okivi Kycklingköttbullar lagas helt utan tillsatser på svensk kyckling och hirs, ett småfröigt sädesslag med anor från stenåldern.

Bland våra okinordiska sommarrecept finns både kalla och varma rätter, utmärkta för såväl frukost på balkongen, picknick på stranden, lunch i bersån och långa grillkvällar. Varför inte testa vår okinordiska sommargröt med havre eller vår okinordiska nice cream? Låt dig inspireras av vårt bifogade receptblad, laga och njut!

Mat | Lev okinordiskt i sommar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login