Lättare att hitta schysst producerad julskinka

Av den 14 december, 2017

Den KRAV-märkta skinkan är lättare att få tag på i år än tidigare. I KRAVs guide listas de butiker som säljer den nitritfria julskinkan.

Både Coop och Ica har tagit in den KRAV-märkta skinkan centralt, alla butiker i dessa kedjor kan därför beställa in skinkan när kunderna efterfrågar julskinka från gårdar där grisarna har fått vara ute och beta och böka på sommaren.

Även Gårdssällskapet har KRAV-märkt julskinka i sitt sortiment. De har expanderat stort sedan förra året och erbjuder nu hemleverans till drygt 40 orter över hela landet.

Vi upplever att intresset för skinka som kommer från KRAV-certifierade gårdar är växande, en god djuromsorg och att bonden tar miljöhänsyn är av allt större vikt. Sedan start har våra julprodukter varit bland de allra mest populära över året, säger Björn Malmqvist på Gårdssällskapet.

Den som köper KRAV-märkt julskinka slipper den omdiskuterade tillsatsen nitrit, som annars är vanlig i charkprodukter.

De KRAV-märkta skinkorna på Ica och Coop kommer från Havor Gård på Gotland.

Våra grisar har möjlighet att vara ute året runt och att beta gräs på sommaren. Det ser vi att de mår bra av. Det är roligt att julskinkorna säljs under Havor Gårds eget varumärke, ett tydligt ursprung betyder mycket för många konsumenter, säger KRAV-bonden Niklas Hermansson på Havor gård.

Runt 10 ton julskinka är KRAV-märkt i år, vilket är på samma nivå som 2016 års rekord. Sedan 2010 har volymen KRAV-märkt skinka fördubblats.

Men de KRAV-märkta julskinkorna utgör ännu en liten del av alla julskinkor som säljs i Sverige. För den som inte får tag på KRAV-märkt skinka har det i år också blivit lättare att hitta en ekologisk skinka som innehåller råvara från KRAV-märkt gris. Själva slutprodukten får inte KRAV-märkas eftersom tillsatsen nitrit har använts. Den KRAV-märkta råvaran lyfts fram genom en särskild etikett på förpackningen: Ekologiskt, javisst! Men titta efter KRAV-märkt råvara!

KRAV-märkta julskinkor i Örebro hittar du här:

Ekobutiken i Stadsträdgården
http://ekobutikerna.com

Gårdssällskapet
www.gardssallskapet.se

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login