Läsa | Springsteens självbiografi släpps – här är förordet

Av den 11 september, 2016

Bruce Springsteens efterlängtade självbiografi ”Born to Run” släpps internationellt, även på svenska, den 27 september, här publiceras Bruce Springsteens eget förord till boken.

I sju har Bruce Springsteen i hemlighet skrivit om sitt liv. Resultatet är en personlig och öppenhjärtig berättelse om uppväxten i arbetarklasskvarteren i Freehold, New Jersey, om hur musiken kom in i hans liv och förändrade allt och om engagemanget i sociala och politiska frågor i det amerikanska samhället. Boken innehåller foton från Bruce Springsteens liv och karriär.

Översättare är Erik MacQueen, som själv är musiker. Han har tidigare hyllats för sina översättningar av bland annat Teju Cole och nu senaste ”Flickorna” av Emma Cline.

Boken finns som inbunden, ebok och ljudbok, inläst av Figge Norling.

I samband med boksläppet utkommer samlingsskivan ”Chapter and Verse” med två nya låtar, på cd, vinyl och digitalt.

…………………..

Förord
Jag kommer från en nöjesstad vid kusten där det mesta präglas av ett lite bedrägligt skimmer. Det gör jag också. I tjugoårsåldern var jag knappast någon muskelbilsrebell, utan en gitarrist på Asbury Parks gator och redan en fullvärdig medlem bland dem som ”ljuger” i sanningens tjänst … artister, med litet ”a”. Men jag hade fyra ess i ärmen. Jag hade min ungdom, nästan tio års erfarenhet av skoningslösa barspelningar, ett bra gäng lokala musiker som förstod vad jag ville göra på scen och något att berätta.

Den här boken är både en fortsättning på den berättelsen och ett sökande efter dess ursprung. Som ram har jag använt händelser som jag tror har format berättelsen och mitt skapande. En av frågorna jag får om och om igen av fans på gatan är ”Hur gjorde du?”. På sidorna som följer ska jag försöka kasta lite ljus över detta hur, och ännu viktigare, varför.

Överlevnadskit för rock’n’roll
DNA, naturbegåvning, övning i hantverket, utformning av och hängivenhet till en estetisk filosofi, ett ohämmat begär efter … berömmelse? … kärlek? … beundran? … uppmärksamhet? … kvinnor? … sex? … och just det … en slant eller två. Sedan … om du vill löpa hela linan ut till nattens ände, en ursinnig eld i bröstet som … vägrar … sluta … brinna. Det här är några saker som kan komma väl till pass om man råkar hamna öga mot öga med åttiotusen (eller åttio) skrikande rock’n’rollfans som väntar på att man ska utföra sitt trolleritrick. Som väntar på att man ska plocka fram något ur hatten, ur tomma intet, ur fantasin, något som innan de troende samlades här i dag bara var ett musikaliskt rykte.

Jag är här för att lägga fram ett levnadsbevis för detta ständigt gäckande, aldrig helt trovärdiga ”vi”. Det är mitt trolleritrick. Och precis som alla bra trolleritrick börjar det med en upptakt. Alltså …

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login