Läsa | Nya bilder av vikingarna, arkeologen och författaren Mats Vänehem berättar

Av den 18 juni, 2015

Vilka var vikingarna? Följ med på en spännande utgrävning av forntidens gravar, hus, båtar och offerplatser. Varje föremål som hittas blir en viktig pusselbit till bilden av vikingatiden när arkeologen och illustratören Mats Vänehem berättar. Med sin expertis och sina detaljerade, fantasieggande bilder målar han upp en omfattande och bitvis oväntad bild av den mytomspunna vikingatiden.

”Vikingar” av Mats Vänehem, i butik från 10 juni.

Vildsinta krigare som reste över haven för att plundra kloster och byar? Den vanliga bilden av vikingar i filmens värld kommer från sagorna. Senare tiders arkeologiska kunskap visar upp en delvis annorlunda, men minst lika spännande värld.

I denna rikt illustrerade allåldersbok får läsaren reda på allt från vikingarnas vardag – hur de bodde, livnärde sig och vad de trodde på – till plundringståg och äventyrliga upptäckts- och handelsresor.

Mats Vänehem har arbetat som arkeolog och illustratör sedan 1990-talet. Innan han blev illustratör på heltid arbetade Mats på Stockholms läns museum. Med fokus på vikingatiden har han jobbat på arkeologiska utgrävningar och producerat utställningar, böcker och kulturstigar i landskapet. Som barnboksillustratör har Mats jobbat med bland andra Magnus Ljunggren (”Riddarskolan”, ”Bästa klubben”) och Martin Widmark (”Halvdan Viking”). På egen hand har han gjort faktabilderboken ”Hitta historien”. Här får vi för första gången se hans samlade bild av vikingarnas fascinerande värld.

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login