Läsa | Kanadensisk succéroman Femton hundar släpps i Sverige

Av den 10 augusti, 2016

Femton hundar, André Alexis kritikerhyllade och prisbelönta roman om en grupp hundar i Toronto, utkommer äntligen på svenska. I hemlandet Kanada har boken hittills sålt över 100 000 exemplar och rättigheterna är sålda till ett flertal länder. Femton hundar utkommer den 5 september.

Vad skulle hända om djur hade mänsklig intelligens? Efter att ha samtalat om hur människans intelligens gör henne olycklig bestämmer sig gudarna Hermes och Apollon för att slå vad. De ska skänka mänskligt medvetande till ett antal djur, och om en enda av dessa varelser dör lycklig har Hermes vunnit vadet och Apollon blir hans tjänare under ett år. Då gudarna passerar en av Torontos veterinärkliniker faller valet på femton hundar som därmed får både mänskligt medvetande och talets gåva. Några av hundarna väljer att stanna i sina burar men de andra tar sig ut och upptäcker världen på nytt. En hundflock med helt nya förutsättningar uppstår och hundarna ställs inför svåra val och hittills helt oanade möjligheter.

Femton hundar skildrar på ett spännande, originellt och effektfullt sätt livets stora och oundvikliga frågor och presenterar dessutom ett fantastiskt persongalleri av hundar. Romanen är en både grym och förkrossande vacker berättelse som stannar hos läsaren långt efter att sista sidan är läst. Boken riktar sig till den litterärt intresserade såväl som hundälskaren och bör inte lämna någon oberörd.

André Alexis (f. 1957) föddes i Trinidad och växte upp i Kanada. Sedan romandebuten 1997 med prisbelönta Childhood har han gett ut flertalet kritikerhyllade romaner och nominerats till ett antal litterära priser. För Femton hundar belönades Alexis med 2015 Scotiabank Giller Prize (till tidigare pristagare hör bland andra Margaret Atwood och Alice Munro) samt Rogers Writer’s Trust Fiction Prize.

Originaltitel: Fifteen Dogs
Författare: André Alexis
ISBN: 978-91-87879-20-3
Översättning: Hanna Williamsson
Omslag: Sanna Sporrong Form
Utkommer 5 september

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login