Läsa | Julens symboler

Av den 14 november, 2015

Vad gör du när det lackar mot jul? Gemensamt för de flesta av oss är att vi under den mörkaste tiden lägger ner mycket arbete på att ordna årets största kalas med symboler som skinka, julbock, tomte, och julklappar.

Vad betyder de symboler som vi använder oss av år efter år? Vad betyder lussekatten? Varför är det just en katt? Hur hänger kransen som du har på ytterdörren ihop med evigheten? Vad har adventsstjärnan med gudinnan Freja att göra?

I den populärvetenskapliga boken Julens symboler har Helen Egardt gjort en betraktelse som ger kunskap om vad våra vanligaste 24 julsymboler betyder. Varför springer vi benen av oss i affärer för att ge varandra julklappar? Och på vilket sätt är Lucia en del av en tradition som hyllar kvinnan?

Med hjälp vackra illustrationer får vi förklaring till vilka rötter våra symboler runt granen har, att de har överlevt ända från sumerisk tid genom fornnordisk och kristen tradition ända in i våra dagar.

Helen Egardt är gymnasielärare och har arbetat som föreläsare och kursledare. Hon har bott i Grekland och har under många år intresserat sig för filosofi, symbolik och myttolkning. År 2011 tog hon initiativet till en nyöversättning av världens äldsta kända berättelse, myten om den sumeriska gudinnan Inanna.

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login