Läsa | Ingen älskar dig – inte ens din mor av Pernilla Ulvblom

Av den 14 juni, 2015

Har du funderat på vad som egentligen var orsaken till att Arsenalsteatern brann ner 1825 eller hur det kom sig att Gustav III i åratal försökte lösa gåtan med att framställa guld? I den historiska romanen Ingen älskar dig – inte ens din mor får du svaren. Pernilla Ulvblom blandar de historiska händelserna och personerna med en uppdiktad berättelse och framträdande karaktärer.

Under studierna i etnologi och konstvetenskap föddes för Pernilla Ulvblom idén om att skriva romanen Ingen älskar dig – inte ens din mor. Källmaterialen bjöd på spännande intriger och upplysningar om hur det politiska läget såg ut under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. I hertiginnan Hedvig Elisabet Charlottas dagböcker fann hon avslöjande information om Gustav III, om hertig Karl, om hur Gustaf Mauritz Armfelt tvingat sin älskarinna Magdalena Rudenschöld att försöka döda deras ofödda barn och annat intressant som lika väl kunnat vara uppdiktat i vilken roman som helst.

Våldtäkten på huvudkaraktären Elsa Linnéa och spänningen mellan henne och hennes oäkta son blir upptakten på en resa i 1700-talets politiska spänningar med Ryssland, Gustav III inblandning i den franska kungafamiljens flyktförsök samt hovdamernas kärleksliv. Historien utspelar sig till största del på Drottningholm och i Dalarna, men gör även en avstickare till Paris myllrande konstnärsliv. Romanen flätar samman händelser och intriger på ett trovärdigt sätt. Romantiken blomstrar och en och annan mister livet när händelse på händelse driver handlingen framåt.

Titel. Ingen älskar dig – inte ens din mor
Författare. Pernilla Ulvblom
Förlag. Books on Demand, BOD
Kategori. Historisk roman

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login