Läsa | Helt ny pusseldeckare med Hercule Poirot som fyller 100 år

Av den 9 september, 2016

Agatha Christies mustaschprydde mästerdetektiv Hercule Poirot fyller 100 år, och det firas nu med utgivningen av Sophie Hannahs pusseldeckare ”Stängd kista”, där just Poirot spelar huvudrollen.

”Stängd kista” är en klassiskt klurig ”stängt rum”-deckare, i vilken den belgiske detektivens små grå celler återigen sätts på prov när han snubblar över en mordgåta på författarinnan lady Athelinda Playfords irländska gods. Vem av de närvarande gästerna hade anledning att mörda?

Agatha Christie (1890–1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i över tre miljarder exemplar vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av.

Sophie Hannah är en prisbelönt brittisk deckarförfattare och poet. Hon handplockades av Agatha Christies familj för att på nytt gjuta liv i Hercule Poirot i Monogrammorden (Bookmark, 2014). Detektivens återkomst applåderades av många, däribland författaren Gillian Flynn som blev ”lycklig av att se Hercule Poirot i så goda händer”.

”Det är en riktigt klassisk Christie-miljö i Stängd kista”, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark Förlag. ”Upplösningen var totalt överraskande för mig.”

”Stängd kista” är översatt av Helen Ljungmark och formgiven av Sara R. Acedo.

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login