Läsa | Annorlunda bild av mytomspunna Coco Chanel. ”Gabrielle Chanel: ett liv, en myt”

Av den 13 mars, 2015

Coco Chanel – en ikon, en myt, en askungesaga!

Hon var barnhemsflickan som byggde ett liv och en karriär från noll, skapade en egen stil och ett modeimperium. Boken är ingen biografi i traditionell mening. Den berättar om hennes liv och hennes värld ur ett sociologiskt, och därmed annorlunda, perspektiv. På så sätt kan nya frågor ställas och nya svar läggas fram.

Gabrielle Chanel, som hon egentligen hette, gav kvinnan något som inte funnits tidigare: frihet. Och många av hennes skapelser, som den lilla svarta och parfymen N°5, tillhör klassikerna. Men vem hon verkligen var får vi aldrig veta. Hon efterlämnade inget material i form av dagböcker, brev, anteckningar eller intervjuer om sitt privatliv.

Holmberg har läst alla böcker han kommit över, sett filmer, gått i tidningsarkiv och etablerat en egen bild. Chanel har ofta beskrivits som kall, hård och beräknande. Här framträder hon som en kvinna som på många sätt tappade kontakten med sin bakgrund, kanske till och med sig själv. Därmed är hon en föregångare till många av samtidens kvinnor (och män) som inte lever som sina föräldrar eller på den plats eller samhällsklass de växt upp i.

LARS HOLMBERG är sociolog, modeforskare, föreläsare och universitetslärare. Han har tidigare givit ut Teorier om mode på Carlssons.

Mode & Skönhet | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login