Lär känna teknikjobben i Lindesberg – och vinn en elcykel

Av den 3 maj, 2018

Fyra av Lindesbergs kommuns ledande företag – Meritor, LindeMaskiner, MaxiDoor och Global Casting – presenterar vad de gör och vilka jobb de erbjuder. Fyra utställare – Lindeskolan, Masugnen, Örebro universitet och Arbetsförmedlingen – presenterar utbildningar som leder till teknikjobben. Välkomna till Tekniktältet på LindeDagen onsdag 16 kl 16-20 där besökarna har chans att vinna en elcykel.

I Lindesbergs kommun står tillverkande företag för 25 procent av alla arbetstillfällen – och det är en sektor med stora behov av utbildad arbetskraft.

Möt några av Lindesbergs ledande teknikföretag på LindeDagen – och lär känna vad de kan erbjuda för intressanta och utvecklande jobb redan idag och i framtiden.

Lär känna vägen till jobben i en sektor med brist på utbildad arbetskraft – och hur skola och arbetsliv hänger ihop för både ungdomar och vuxna, från gymnasie- till universitetsstudier.

Utställare i Tekniktältet på LindeDagen:

OBS: Tekniktältet har flyttats till Södra Torggatan.

 • Meritor tillverkar fram- och bakaxlar till Volvos tunga fordon.
 • Linde Maskiner automatpressar, laserskär, hydraulpressar, svetsar och monterar plåtkomponenter till tunga lastvagnar som tillverkas i Europa.
 • MaxiDoor i Frövi är en problemlösare inom säkerhetsområdet och tillverkar säkerhetsdörrar och stålpartier.
 • Global Castings i Guldsmedshyttan är ett järngjuteri som i huvudsak tillverkar komponenter till vindkraftsindustrin.
 • Lindeskolans industritekniska program erbjuder en kvalitativ grundutbildning i nära samarbete med industriföretag.
 • Masugnen erbjuder yrkesutbildningar inom svets- och plåtteknik samt CNC-skärande för såväl nybörjare som yrkesverksamma som vill bredda sina kunskaper.
 • Örebro universitet Institutionen för naturvetenskap och teknik erbjuder 13 program inom naturvetenskap och teknik och utbildar bland annat högskole- och civilingenjörer.
 • Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av arbeten: ”Att sammanföra arbetsgivare med arbetssökande är vår viktigaste uppgift”.

Industritekniska – nytt gymnasieprogram på Lindeskolan

Erbjudande om sommarjobb, garanterad praktikplats och en bonus i form av att få körkortet betalt. Det är några av de möjligheter som erbjuds elever som väljer att studera vid det industritekniska programmet vid Lindeskolan genom ett nära samarbete med industriföretag i Lindesberg.

Programmet som varit nerlagt ett par år, har tidigare haft svårt att locka sökande, men nu är det klart att åtta elever kommer att läsa inriktningen till hösten. Bakom nysatsningen står bland annat industrierna Meritor, LindeMaskiner, MaxiDoor och Global Castings i samarbete med kommunen.

”För industriföretag är tillgång på kompetenta medarbetare helt avgörande för konkurrenskraften. En kvalitativ grundutbildning som den här tror vi på och vill vara en del av. Därför är vi involverade genom hela utbildningen och erbjuder praktikplatser under både andra och första utbildningsåret. Dessutom får de som önskar även sommarjobba hos oss”, berättar Jens Gustafsson som är VD på MaxiDoor.

Industriprogrammet ges vid Lindeskolan men håller till på Masugnen och har plats för 20 elever om året. Ett antal som Jens Gustafsson menar att företagen tillsammans har behov av att anställa varje år: ”Två centrala begrepp är anställningsbarhet och antagningsbarhet. När vi är med och kan bygga relation redan under utbildningen på det här sättet, är chansen mycket stor till fortsatt kontakt efter examen”.


Hur är det att studera teknik vid Örebro universitet? Möt fyra studenter som vet hur det är!

Institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet bedriver undervisning inom de naturvetenskapliga områdena och utbildar högskoleingenjörer inom ett tiotal olika program som leder till högskoleexamen, ingenjörsexamen, teknologie kandidat, teknologie magister och masterexamen. Det finns även möjlighet att läsa fristående kurser inom teknikområdet.

Hur är det att studera teknik vid Örebro universitet? Möt fyra studenter i Tekniktältet på LindeDagen 16 maj som vet hur det är:

 • Robin Svennberg: Civilingenjör industriell ekonomi, studentambassadör, tidigare engagerad inom Campus-mässan, blivande vice ordförande i Örebro studentkårs sektion TekNat.
 • Ludwig Egebrant: Högskoleingenjör industriell ekonomi, ordförande för sektionen TekNat, tidigare general för TekNat:s introduktion HT17.
 • Nicole Engberg: Läser på systemvetenskapsprogrammet, studentambassadör, tillhör sektionen Sesam, tidigare Civilingenjörsstudent (IE)
 • Marichal Salame: Läser på analysvetenskapliga programmet i kemi med inriktning mot forensik, tillhör TekNat och är engagerad inom sektionen.

Nöje | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login