Långresa – billigare än många tror

Av den 23 april, 2018

Vare sig det handlar om att resa jorden runt eller uppleva nya delar av världen under några månaders period – svenskarna gillar långresor. Hotell- och resesöksajten momondo.se har analyserat hur svenskarna tänker kring långresor, och svaren ger bland annat insikten att många tror att det är dyrare än vad det är, och att svenskarna är de som omfamnar långresor mest i Norden.

Svenskar gillar att göra långa resor. En ny undersökning av hotell- och resesöksajten momondo.se visar att mer än hälften (54 procent) av de tillfrågade svenskarna gillar äventyr och har gett sig ut på minst en långresa (längre än en månad), och 22 procent av svenskarna har rest mer än tre månader i taget. Drygt en av tio (8 procent) har varit på resande fot i över ett halvår. När detta jämförs med Finland, Norge och Danmark visar det sig att svenskar är de mest erfarna långresenärerna.

Av de svenskar som drömmer om att komma iväg på en långresa är det främst två orsaker som håller dem tillbaka; förpliktelser i vardagen och priset. 39 procent uppger att de inte tror att de skulle ha råd, medan 32 procent känner att de inte har möjlighet att lämna sitt dagliga ansvar, till exempel jobb och familj, under en längre tid.

Långresa – behöver inte kosta skjortan
Respondenterna uppmanades även att uppskatta totalkostnaden (inklusive boende) för en tre månader lång resa i Västeuropa. Majoriteten gissade att det skulle kosta minst 30 000 kronor per månad. Det går dock att resa mycket billigare än så. Över hälften (51 procent) av de svenskar som begett sig ut på en långresa uppger att de klarat sig på en månadsbudget mellan 10 000 – 20 000 kronor eller mindre.

Det är spännande att se att många resenärer kan sig runt för så lite som under 10 000 kronor per månad. För den som är orolig för kostnaderna kan det vara värt att ha i åtanke att med budgetplanering visar det sig att man kan vara ganska sparsam när man ger sig ut på långa resor, säger Carl Sundberg, svensk talesperson för momondo.

Bland de respondenter som varit på långresa svarade en del att de reste utan att tänka alltför mycket på pengar då 16 procent inte hade en budget för sin resa. Det är dock inget jämfört med våra kära grannar i Norge, där har nästan en tredjedel (31 procent) gett sig ut på långresa utan att tänka på budgeten.

Av de svenskar som har rest i mer än en månad åt gången, spenderade de flesta mellan 10-15 000 kronor per månad.

Så tycker svenskarna om långresor

  • Mer än hälften (54 procent) av de tillfrågade svenskarna har gett sig ut på minst en resa längre än en månad och 22 procent av svenskarna har rest mer än tre månader i taget.
  • Drygt en av tio (8 procent) av svenskarna har varit på resande fot i över ett halvår.
  • Endast sju procent av respondenterna gjorde en långresa inom Sverige.
  • Många svenskar drömmer om Karibien, där 20 procent av svenskarna skulle packa väskorna och flyga dit direkt om de hade möjlighet.
  • Överlag har norrmännen starkare reskassor än svenskar. Fyra av tio svenskar (39 procent) uppgav att de inte trodde sig ha råd med en långresa, motsvarande siffra i Norge var bara 22 procent.

Resa
Örebroguiden

Om undersökningen
Uppgifterna är hämtade från en undersökning utförd av Opinium Research på uppdrag av momondo med 10 093 respondenter från tio länder i Europa, varav 972 i Sverige, från 18 år och uppåt. Undersökningen genomfördes 19.02.18 – 26.02.18.

Källa http://www.momondo.se

You must be logged in to post a comment Login