Långbacka/Bådagård kommer till Galleria Oscar C

Av den 18 september, 2018
Multimusikerna Maja Långbacka och Matilda Bådagård kommer till Oscar C - Foto: Petter Berndalen

Långbacka/Bådagård är sångerskorna och multimusikerna Maja Långbacka och Matilda Bådagård, tillsammans skapar de pop som möter folk på ett sätt du aldrig hört förr.

I våras framträdde duon på Folk- och Världsmusikgalan och deras framträdande blev lite av en snackis efteråt. Är liveelektronik, loop-pedaler och elfioler verkligen folkmusik? Sonia Braska, producent för galan, står fast vid sin bokning: – ”Långbacka/Bådagård tar avstamp i folkmusiken och utvecklar den till något eget, nytt och spännande.”

Duon själva säger så här om saken:
”- För poppigt för folk- och Världsmusikgalan tycker vissa. Men på tok för mycket folk för P3 enligt andra. Vi tycker att det är roligt att skriva musik, och det som kommer ur oss är en smältdegel av samlade musikaliska referenser: pop, jazz, irländskt/anglosaxiskt, brasilianskt, och inte minst svenskt… ”

Musiken beskrivs bäst som soundtracket till en saga. Som om Regina Spektor flyttat till de nordiska fjällandskapen och lärt sig spela fiol. Det är nära och suggestivt men samtidigt bombastiskt och storslaget. Singer/songwriterpop med en stor portion folkmusik. Lena Willemark möter Emmylou Harris möter Fläskkvartetten möter Paul Simon.

I oktober kan lyssnarna själva avgöra vilket, om ens något, fack vi ska sortera in Långbacka/Bådagård i. Då möter duon nämligen livepubliken under turnékonceptet Nordic Highway. Tillsammans med ytterligare två hyllade folkartister  – Pekko Käppi & K:H:H:L från Finland och Jørgen Sandvik från Norge – ger de totalt sex konserter från 4:e till 13:e oktober i sina tre respektive länder.

Lördag 13 oktober kommer Maja Långbacka och Matilda Bådagård till Galleria Oscar C, Örebro!

Långbacka/Bådagårds album heter ”Wake Us Up” och släpps den 28 september (Playing With Music/Phonofile).

Kultur & Musik | Oscar C
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login